субота, 17 березня 2018 05:28

Правильно обрати сімейного лікаря: лайфхак для українців

Правильно обрати сімейного лікаря: лайфхак для українців
За умови відпустки чи лікарняного Вашого сімейного лікаря можна звернутися до чергового фахівця найближчого медзакладу. Фото: Український репортер

Із 1 квітня цього року українці мусять обрати сімейного лікаря. Тобто лікуватися можна буде у того фахівця, якого визначив самостійно. Прописка більше не впливатиме на прив'язку до певного медика.

Проте як саме обирати терапевта чи педіатра? Інструкцію опублікував портал "Вгору".

Придивіться до фахівців. Якщо не влаштовує нинішній, спитайте у знайомих про їхніх лікарів. Або почитайте відгуки в інтернеті. До речі, деякі медзаклади вже розмістили на власних сайтах коротку характеристику своїх лікарів. Також можна розпитати про медика у місцевому відділі охорони здоров'я, в реєстратурі поліклініки або познайомитися особисто на профілактичному візиті.

Підпишіть декларацію. Цей документ укладається безстроково. Для підпису потрібні паспорт та ідентифікаційний код пацієнта. При укладанні угоди з педіатром необхідно мати свідоцтво про народження дитини та паспорт одного з батьків чи опікунів. Але якщо виникне потреба змінити лікаря - угоду можна розірвати. Щоб убезпечити пацієнтів від можливих шахрайств, при укладенні декларації на телефон приходить код, який треба повідомити лікарю.

Звертайтеся за першої потреби. У МОЗ стверджують, що більшість медичних проблем можна вирішити на первинній ланці - за умови вчасного звернення. Обраний сімейний лікар за потреби направить до вузького фахівця та випише рецепт на ліки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні скасували спеціальні медкартки для студентів та школярів

Забудьте про хабарі. Якщо отримуєте найпростішу консультацію чи допомогу, вона вже оплачена з бюджетних коштів. За кожного пацієнта медустанова отримуватиме у 2018 році 370 грн, у 2019 - 450 грн. Ці кошти йдуть на оренду кабінету, витратні матеріали та зарплату працівників.

Торік зарплати сімейних лікарів підняли вдвічі. За пацієнта платитимуть 370 грн, а не 210, як заявляли перед цим. Крім того, річний тариф за літню людину (65+) і малюка - буде удвічі вище, ніж на молодого здорового чоловіка 25 років.

Зараз ви читаєте новину «Правильно обрати сімейного лікаря: лайфхак для українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути