понеділок, 10 квітня 2017 16:15

Поліклінікам дозволили самостійно встановлювати вартість послуг

Поліклінікам дозволили самостійно встановлювати вартість послуг
На які послуги встановлять прейскурант вирішить Кабмін. Фото: flytothesky

Самостійно розпоряджатися фінансами дозволили українським поліклінікам. Закон є складовою медичної реформи в Україні.

Після отримання медичними установами нового статусу усіма коштами розпоряджатиметься головний лікар. Він вирішуватиме, які витрати важливіші. З ним укладуть договір про співпрацю не більш як на 5 років. Контролюватиме роботу наглядова рада, склад якої визначить власник лікарні чи поліклініки - міська чи обласна рада регіону.

Головний лікар отримає право встановлювати прейскурант на послуги, сплативши за які в касу, людина зможе отримати лікування. Перелік платних послуг встановить Кабмін. Їх планують затвердити до кінця травня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні кожен другий відмовляється від лікування через нестачу коштів - Віталій Цимбалюк

5 квітня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань охорони здоров'я". Він дозволяє реорганізувати заклади охорони здоров'я у комунальні та казенні некомерційні підприємства.

"На сьогодні більшість закладів охорони здоров'я, які існують у формі бюджетних установ, не мають достатнього рівня самостійності у прийнятті рішень з питань поточного управління та діяльності закладу... Напрямки використання бюджетних коштів жорстко регламентовані згідно з кошторисом. Навіть за екстреної необхідності, заклади охорони здоров'я не можуть перерозподіляти кошти з однієї статті бюджету на іншу (наприклад, придбати додаткові ліки за рахунок економії на комунальних послугах. - ред.). Це не стимулює керівників закладів охорони здоров'я до економії та оптимізації процесу надання медичної допомоги населенню", - пишуть у пояснювальній записці до законопроекту.

Медична реформа передбачає заміну частини лікарів на парамедиків. В Україні цього категорично не можна робити. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповів Сергій Риженко, головний лікар Дніпропетровської обласної клінічної лікарні ім. Мечникова.

Зараз ви читаєте новину «Поліклінікам дозволили самостійно встановлювати вартість послуг». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути