Ексклюзиви
четвер, 26 листопада 2020 21:42

Показали домашнє пристосування для лікування коронавірусу

Показали домашнє пристосування для лікування коронавірусу
Євген Симонець радить під час легкої форми коронавірусу користуватися небулайзерами. Фото: Катерина Романчук

В Україні блискавично збільшується кількість заражених людей на коронавірус. Хвороба прогресує і багато з них задихаються. Кому не щастить потрапити в лікарню, шукає способи порятунку.

Тут допоможе киснева подушка. Це гумовий мішок з мунштуком для дихання, в який набирають кисень з балона у лікарні. Коштує близько 500 грн. Як в пацієнта вдома з'являється задишка, може подихати киснем з подушки.

Про це розповідає Євген Симонець, столичний пульмонолог, декан медичного факультету КМУ.

"Киснева подушка дешевший вихід із ситуації, але її немає де поповнити. Цим не займаються компанії-продавці. Немає дільниць чи підрозділів, куди б хворий може звернутися для дозаправки. У лікарнях цього не зроблять, бо у них самих апарат у черзі. Хіба що як домовитися. Дієвішими є кисневі концентратори", - пояснює лікар

Концентратор - безпечний аналог кисневого балону. Це прилад, який за допомогою мембран акумулює кисень з повітря. Його не треба заправляти. Коштує від 13 тис. грн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не киснем єдиним: керівниця столичної лікарні розповіла про головну проблему медзакладу

Існує три варіанти цих пристроїв. З малим потоком кисню, ті що видають до 3 л кисню за хвилину. Універсальні концентратори - 5 л кисню, та медичні - 10 л. Перші два підходять для домашнього використання за призначенням лікаря за помірною дихальною недостатністю.

Кисень подається до пацієнта через лицьову маску. У склянці для зволоження кисню повинна бути дистильована вода з аптеки. Можна замінити кип'яченою. Зовнішній фільтр знаходиться як у пилосмоку, на корпусі, в місці повітрозабору. Його потрібно регулярно витрушувати, бо збирає пил, шерсть, пух. Внутрішній фільтр потрібно заміняти раз у півроку.

"Особливо потрібно звертати увагу на те, щоб апарат забезпечував зволоження кисню, тому що чистий кисень висушує слизову, а при коронавірусі вона і так висушена. Через незнання люди поширюють вигадки, буцім хворий після звикання не може вже сам дихати. Насправді ж кисневий концентрат не викликає звикання і не має протипоказань", - наголошує фахівець.

Український лікар Євген Комаровський зазначив, що захисні маски потрібно носити не тільки хворим, але й здоровим людям.

За словами лікаря, коронавірус найактивніше розмножується 2-3 дні до симптомів і стільки ж після їхньої появи.

Зараз ви читаєте новину «Показали домашнє пристосування для лікування коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути