Ексклюзиви
понеділок, 09 березня 2020 11:05

Пластмасові протези прийшли на зміну виробам із зубів мерців

Автор: Zybprotez.ru
  "Нові" зуби кріпили дротом до сусідніх здорових
"Нові" зуби кріпили дротом до сусідніх здорових

Лікар із Нью-Йорка Чарльз Грем 9 березня 1822 року запатентував виготовлення зубних протезів. Це зробило справжню революцію у сфері стоматології. Їх почали виготовляти з пластмаси й порцеляни. Винахід Грема застосовують і тепер. За статистикою кожна друга людина за 35 років звертається до стоматолога для протезування зубів.

Перші зубні протези з'явилися ще в давньому Єгипті — тоді їх робили зі слонової кістки. Протези свідчили про статус людини, їх могли собі дозволити лише багатії.

До середини XVIII століття протези робили з кісток великої рогатої худоби, зубів коней, моржів і слонової кістки. Їх прикріплювали золотим або срібним дротом до сусідніх зубів.

Використовувалися також людські зуби, куплені у бідняків або видалені у мерців. Але якщо у попереднього власника був сифіліс, то такі зуби часто випадали. Також широко використовували зуби молодих солдатів, які загинули на полі бою. Одним із таких стало Ватерлоо. Тоді полягло 50 тисяч людей. Їхні зуби оптом направили на ринок протезів. Ще багато років після цього такі протези називали "зуби Ватерлоо", навіть якщо їх виготовили з інших.

Справжні зуби використовували для виготовлення протезів аж до 1860 року. Особливо їх було багато в час Громадянської війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Краснодарському краї археологи знайшли найдавніший зубний протез

Cучасні вставні зуби придумав дантист Людовіка XV П'єр Фошар. Він виготовляв протези для тогочасних знаменитостей. Саме він придумав застосувати фіксуючі пружини, ті давали змогу встановлювати протез, враховуючи індивідуальні особливості. Він же винайшов прототип сучасних мостів.

Відомо, що він зробив кілька зубів для маркізи де Помпадур. Їх виготовив з дорогоцінних матеріалів. Вартість одного зуба дорівнювала ціні діамантового персня.

1875 року Джордж Грін запатентував першу бормашину. Вона працювала від електричних батарей. Пізніше створили бормашину з педалями. Пристрій нагадував механізм швейної машини.

Зараз ви читаєте новину «Пластмасові протези прийшли на зміну виробам із зубів мерців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути