пʼятниця, 19 жовтня 2018 12:34

Нюанси медреформи: як місце прописки впливає на вибір лікаря

Нюанси медреформи: як місце прописки впливає на вибір лікаря
Голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко відзначив, шо кожен українець може обрати собі лікаря незалежно від прописки й місця проживання. ФОТО: rozmova.wordpress.com

Медреформа дає право на вільний вибір лікаря. Ні прописка, ні місце проживання значення при цьому не мають.

"Людина може укласти декларацію з будь-яким лікарем. Якщо ж потім щось пішло не так і їхні стосунки не стали довірливими, можна просто обрати іншого спеціаліста. А попередній ваш сімейний лікар втратить, бо нова система передбачає те, що гроші ходять за пацієнтом. Відповідно той лікар, який втратив вас як пацієнта, не буде отримувати кошти, як і медичний заклад, у якому він працює", — розповів голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко в інтерв'ю інформаційному агентству Укрінформ.

Про наявність достатньої кількості лікарів первинної допомоги в населеному пункті має подбати місцева влада.

"Вона повинна створити умови для того, щоб там з'явилися лікарі. Місцева влада є власником закладів, ми – єдиним замовником і платником. У цьому зміст оновлення системи фінансування. Розподіляється функція власника і платника. Не той, хто володіє, оплачує й оцінює. А з'явився незалежний замовник — Національна служба здоров'я України", — пояснив чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що треба зробити, щоб не платити за діагностику

Раніше розповіли, що МОЗ відмінить атестацію українських лікарів. Заміною їй послужать ліцензії. Медикам доведеться поновлювати їх кожні 2-3 роки. Так у кожного лікаря буде особисте освітнє портфоліо з фіксацією своєї історії медичної практики.

Зараз ви читаєте новину «Нюанси медреформи: як місце прописки впливає на вибір лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути