Ексклюзиви
понеділок, 21 липня 2014 11:30

Неправильне користування туалетом може спровокувати геморой
4

проктолог Коваль С.В.
проктолог Савченко С.П.

Виявляється, диво-винахід цивілізації - унітаз не такий вже безпечний. Пряма поза царя на троні не дуже підходить для випорожнення. Лікарі рекомендують згадати природу і справляти велику нужду навприсядки. А для сидячих унітазів придумали безпечне удосконалення, що полегшує відповідальний процес.

"Поза навприсядки для випорожнення є більш анатомічною, природньою, - стверджує львівський проктолог Юрій Коваль, 64 роки. - В тазу є спеціальний м'яз, який перетискає пряму кишку, коли людина стоїть вертикально. Тому неможливо випорожнитися стоячи. Коли сидіти рівно, м'яз розслабляється наполовину. Коли ж вона присяде до землі, м'яз повністю розслабляється і пряма кишка вирівнюється. Тому фізіологічно правильно присідати до землі. Якщо ж сидіти на унітазі, то ноги слід підтягувати доверху, щоб кут між тулубом і стегнами був близько 30 градусів. Можна ставати ногами на унітаз, що зручно для випорожнення, але небезпечно, бо можна впасти. Ставити ноги на услінчик, коли сидиш на унітазі - це добра пропозиція. Я як проктолог, всім пацієнтам рекомендую цей спосіб випорожнення."
Американська фірма "Squatty Potty" навіть налагодила випуск спеціальних підставок для ніг, які ідеально підставляються до унітазів. Пластикові ослінчики вони продають по $25, бамбукові - по $70. Але подібні нескладно зробити й самому.

У правильного випорожнення є ще кілька моментів.

"Краще не користуватися ніяким туалетним папером, - вважає проктолог столичного медицинського центру "Ганімед" Сергій Савченко, 42 роки. - Яким би не був м'яким туалетний папір, якщо ним терти, він травмує задній прохід. З'являються мікротріщини. Може провокуватися геморой"
Лікар вважає, що краще підмиватися після кожного походу в туалет. А якщо це неможливо, то туалетним папером користуватися обережно: не терти, а промокати.

Геморой також провокується неправильним користуванням туалетом та незбалансованим харчуванням.

"В туалет треба йти, як тільки відчули симптоми, - радить лікар. - Оптимально по-великому треба ходити раз на добу, не важливо, вранці чи ввечері. Головне, щоб це відбувалося в один і той же час. Але якщо у вас це буває раз на дві-три доби і не болить живіт, то це теж нормально".

Довго сидіти в туалеті шкідливо. Особливо небезпечно сильно напинатися - від напруження можуть повилазити геморойні шишки.

"Сидіти в туалеті треба від однієї до п'яти хвилин, - говорить Сергій Пилипович. - Не зачитуватися. Спокійно сидіти й отримувати задоволення. Якщо людина здорова, вона отримує задоволення від акту дефекації. Курити можна, це на процес не впливає. Лишитися повинні м'які сформовані ковбаски. На їх колір впливає дуже багато факторів. Насторожувати повинні знебарвлені та чорні відходи. Відсутність кольору говорить про проблеми з печінкою, а чорний колір про можливу внутрішню кровотечу. У такому випадку треба обов'язково звернутися до лікаря".

Для нормального випорожнення проктолог радить їсти більше овочів та фруктів та зелені. Вони містять багато клітковини, яка нормалізує травлення. Також необхідно пити достатньо рідини. В літню спеку до трьох літрів на день.

Зараз ви читаєте новину «Неправильне користування туалетом може спровокувати геморой». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути