Влітку найбільше можна запастися вітамінами. В цю пору овочі та фрукти найдоступніші. Та чи довго організм зберігатиме ці корисні речовини спробували розібратися у цій статті.
Про це пише BBC.
Британська Національна служба здоров'я радить щодня їсти п'ять порцій овочів і фруктів по 80 грамів. Кожна додаткова порція овочів та фруктів зменшує ризик передчасної смерті.
Також доведено, що чим більше в раціоні рослинної їжі, то менший ризик смерті від серцево-судинних хвороб.
З провітаміну А в організмі людини утворюються активні форми. Провітамін А міститься в оранжевих та червоних овочів, оскільки вони містять червоні пігменти – каротиноїди та лікопен. Організм людини здатний накопичити А на 3-5 місяців наперед.
Щоб корисні овочі добре засвоювалися їх потрібно їсти із жирами. Варто пам'ятати, що готовий вітамін А в пігулках у надмірних дозах може бути токсичним.
Аскорбінова кислота або вітамін С міститься в усіх свіжих овочах та фруктах. 1,5 грама аскорбінової кислоти в печінці вистачить на 2 місяці. Якщо вживати понад норму (75 - 90 мг вітаміну С), то зайве буде виводитися нирками. Не варто перевищувати вживання цього вітаміну за 2 грами.
Дозу варто розраховувати так: один солодкий перець містить денну норму вітаміну.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна з найулюбленіших страв українців виявилася смертельно небезпечною
Корисним для здоров'я є фолат або ж вітамін В9. Він запобігає раку та корисний для перебігу вагітності. Фолат руйнується в шкірі під дією сонця.
Вітамін В9 міститься в зеленій городині – кропі, броколі, зеленому горошку та інших бобових. У порції шпинату міститься третина денної дози, тож переїсти фолату важко.
Джерелом білогічноактивних сполук є рослинна їжа, вони корисні для судин, серця, мозку і підтримки молодості. До прикладу, це резвератрол, кверцетин та катехіни. Тіло ці речовини не здатні запасати на майбутнє.
Коментарі