середа, 04 липня 2018 14:53

Назвали, скільки вітамінів організм може запасти наперед

Назвали, скільки вітамінів організм може запасти наперед
Запас вітамінів: скільки потрібно щодня їсти фруктів та овочів Фото: blogs.20minutos.es

Влітку найбільше можна запастися вітамінами. В цю пору овочі та фрукти найдоступніші. Та чи довго організм зберігатиме ці корисні речовини спробували розібратися у цій статті.

Про це пише BBC.

Британська Національна служба здоров'я радить щодня їсти п'ять порцій овочів і фруктів по 80 грамів. Кожна додаткова порція овочів та фруктів зменшує ризик передчасної смерті.

Також доведено, що чим більше в раціоні рослинної їжі, то менший ризик смерті від серцево-судинних хвороб.

З провітаміну А в організмі людини утворюються активні форми. Провітамін А міститься в оранжевих та червоних овочів, оскільки вони містять червоні пігменти – каротиноїди та лікопен. Організм людини здатний накопичити А на 3-5 місяців наперед.

Щоб корисні овочі добре засвоювалися їх потрібно їсти із жирами. Варто пам'ятати, що готовий вітамін А в пігулках у надмірних дозах може бути токсичним.

Аскорбінова кислота або вітамін С міститься в усіх свіжих овочах та фруктах. 1,5 грама аскорбінової кислоти в печінці вистачить на 2 місяці. Якщо вживати понад норму (75 - 90 мг вітаміну С), то зайве буде виводитися нирками. Не варто перевищувати вживання цього вітаміну за 2 грами.

Дозу варто розраховувати так: один солодкий перець містить денну норму вітаміну.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Одна з найулюбленіших страв українців виявилася смертельно небезпечною

Корисним для здоров'я є фолат або ж вітамін В9. Він запобігає раку та корисний для перебігу вагітності. Фолат руйнується в шкірі під дією сонця.

Вітамін В9 міститься в зеленій городині – кропі, броколі, зеленому горошку та інших бобових. У порції шпинату міститься третина денної дози, тож переїсти фолату важко.

Джерелом білогічноактивних сполук є рослинна їжа, вони корисні для судин, серця, мозку і підтримки молодості. До прикладу, це резвератрол, кверцетин та катехіни. Тіло ці речовини не здатні запасати на майбутнє.

Зараз ви читаєте новину «Назвали, скільки вітамінів організм може запасти наперед». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути