четвер, 14 березня 2019 13:48

Назвали найправдивіший симптом проблем із нирками

Назвали найправдивіший симптом проблем із нирками
Проблеми із нирками виникають через високий тиск Фото: nehvoriy.in.ua

14 березня відзначається Всесвітній день нирки. Ці органи очищують кров в організмі від надлишкової рідини та токсинів. Вони підтримують оптимальний баланс необхідних речовин у крові.

У світі 1,7 млн людей щорічно помирає від гострої ниркової недостатності. В Україні 490 тисяч людей мають хронічну хворобу нирок.

На початкових стадіях дуже складно помітити хворобу нирок. Увагу слід звернути на біль в спині, який можна сплутати з розтягненням м'язів. Тому найточніший показник збою в роботі нирок — біль в животі по обидва боки. Також насторожити мають набряки ніг, погіршення апетиту та слабкість.

"Два з трьох випадків ниркової недостатності спричинені підвищеним тиском та цукровим діабетом. Збільшується ймовірність виникнення проблем із нирками, якщо людина має надлишкову вагу, палить чи зловживає алкоголем", - говорить Володимир Новаківський, нефролог та головний лікар медичних центрів "Фрезеніус Медикал Кер Україна".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Нирки почали вирощувати у незвичайний спосіб

В Україні найпоширенішим методом замісної терапії нирок є гемодіаліз. Тобто кров людини пропускається крізь спеціальний апарат, який фільтрує її від токсинів, шкідливих речовин та виведення зайвої рідини. Гемодіаліз необхідно проводити пожиттєво 3 рази на тиждень по 4 години. При цих регулярних процедурах людина живе повноцінним життям, займатися спортом та народжує дітей.

5 способів зберегти здоров'я нирок

- займатися спортом та бути фізично активним (наприклад, проходити мінімум 10 тисяч кроків на день);

- контролювати рівень цукру у крові, зменшити вживання солі та прянощів;

- пити ліки лише за призначенням лікаря, уникати самолікування;

- контролювати артеріальний тиск;

- зменшити вживання алкоголю та відмовитися від паління.

Від якості питної води без перебільшення залежить якість нашого життя. Здоров'я, самопочуття і зовнішній вигляд - все це може істотно покращитися при споживанні очищеної від шкідливих домішок води. Фільтрація останньої - життєва необхідність, особливо в умовах великих міст, де вода, що надходить через трубопроводи, має безліч домішок, шкідливих для організму.

Під впливом високої температури відбувається стерилізація води, в якій знищується багато видів небезпечних бактерій, вірусів і збудників паразитарних захворювань. Крім того, кип'ячена вода стає м'якшою, в ній зменшується кількість вільного хлору і небезпечних для здоров'я елементів і сполук.

Зараз ви читаєте новину «Назвали найправдивіший симптом проблем із нирками». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути