середа, 06 лютого 2019 17:21

Нирки почали вирощувати у незвичайний спосіб

Японські біологи виростили нирки мишей всередині щурів.

Тварини не мали нирок через через мутації ДНК. Дослідження провели мікробіологи з Національного інституту фізіології в Окадзакі, пише espreso.tv.

Для того, щоб виростити нирки, використовували стовбурові клітини мишей. Біологи взяли кілька сотень зародків щурів і генним редактором CRISPR / Cas9 пошкодили ген Sall1. Він відповідає за формування нирок. Після пересадки стовбурових клітин мишей в щурів отримали 18 новонароджених гризунів. Вони мали пошкоджений геном Sall1 і здорові нирки.

Автор: nature.com
  Зліва - щур з нормальним геном Sall1. У центрі - щур тільки з однією копією гена Sall1 на клітку. Праворуч - щур без справних копій гена.
Зліва - щур з нормальним геном Sall1. У центрі - щур тільки з однією копією гена Sall1 на клітку. Праворуч - щур без справних копій гена.

Після пересадки органи працювали справно. Дослідження показало, що в організмі тварин можна вирощувати органи для людини.

"Нещодавно ми вже створили мишей, чия підшлункова залоза була замінена на її щурячий аналог. Тому ми вирішили перевірити, чи можна виростити повноцінну нирку подібним чином, що має набагато більше практичних застосувань у медицині", - каже Теппо Гото з Національного інституту фізіології в Окадзакі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що дасть клонування приматів

Автор: nature.com
  Новонароджені щурі.
Новонароджені щурі.

Щоб вирощувати органи всередині чужого організму, слід знищити частину клітин зародка,які відповідають за формування власного органу в цьому організмі. Далі їх замінюють на стовбурові клітини іншої істоти. Завдяки цьому імунні клітини організму, де вирощують орган, не відриватимуть чужі клітини.

Американські генетики і біологи з Каліфорнійського університету в Сан-Дієго виявили, що ракові клітини можна знищити за допомогою стовбурових клітин. Терапія організму стволовим клітинам перезавантажила процес ферментації аденозиндезамінази в організмі. Наслідком цього є заморозка і ремісія таких складних форм раку як лейкемія.

Зараз ви читаєте новину «Нирки почали вирощувати у незвичайний спосіб». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 4069
Голосування Чи варто із дітьми вчити уроки?
  • У жодному разі не треба
  • Завжди потрібно
  • Треба до 5 класу
  • Потрібно, якщо дитина заробила погану оцінку
  • Слід тільки перевіряти виконане завдання
  • Треба, якщо про це благатиме дитина
Переглянути