середа, 17 квітня 2019 13:37

Назвали ранні ознаки раку, який зазвичай діагностують тільки на пізніх стадіях

Назвали ранні ознаки раку, який зазвичай діагностують тільки на пізніх стадіях
Будь-які зміни в роботі кишечника, що не минають більше 2-х тижнів, є підставою для відвідання лікаря. ФОТО: viralgreece.e

Рак кишечника посідає третє місце серед онкозахворювань, які однаково часто діагностують у чоловіків і жінок. Раніше схильними до нього були переважно люди похилого віку. Однак за останні декілька десятиліть цей різновид раку значно "помолодшав".

У багатьох випадках хворі на рак кишечника не відчувають жодних симптомів. Це одна з причин, чому захворювання часто виявляють на пізніх стадіях. Іншою є нечіткість проявів: більшість з них аналогічні симптомам геморою, синдрому подразненого кишечника, запалення або інфекційного ураження кишки, пише видання USnews.

"Тільки в 39% хворих рак кишечника діагностують до початку утворення метастаз, коли шанси на досягнення тривалої ремісії становлять 90%. Більше 60% — випадки, коли хворобу виявляють на 3-4 стадії. Шанси на виживання за таких умов знижуються до 71% й 14% відповідно", — відзначає Американське товариство раку.

Скарги, які можуть свідчити про розвиток раку кишечника:

— тривалий запор або діарея

— швидка втомлюваність, слабкість

— безпричинна втрата ваги

— спазми в животі

— зміна консистенції калу, поява в ньому крові

— відчуття неповного випорожнення

— безрезультатні позиви до дефекації.

Наявність таких симптомів більше 2-х тижнів є вагомою підставою для відвідання лікаря. Після досягнення 45-річного віку проходити обстеження слід щороку, незалежно від самопочуття.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 8 симптомів пухлини мозку, які зазвичай ігнорують

Зазвичай рак кишечника розвивається внаслідок переродження поліпів. Останні є доброякісними утвореннями, представляють собою невелике скупчення клітин на внутрішній поверхні кишки. Виникають поліпи з різних причин. Серед таких — генетична схильність, недостатнє споживання клітковини, наявність у раціоні великого вмісту червоного м'яса. Більшість поліпів не становлять загрози життю, однак деякі з них здатні перероджуватися в злоякісні.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ранні ознаки раку, який зазвичай діагностують тільки на пізніх стадіях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути