Вчені назвали ігристе вино (шампанське) одним із найнебезпечніших спиртних напоїв. Справа в бульбашках, які сприяють швидкому проникненню алкоголю у кров. Це і є причиною стрімкого сп'яніння.
Незважаючи на низький вміст спирту в шампанському, воно куди сильніше "б'є" в голову ніж вино, в якому міститься такий самий відсоток алкоголю. Дію ігристого на організм учені пояснюють фактором бродіння і рецептурою приготування напою, пише Live Science.
Для участі в дослідженні вчені Каліфорнійського Університету запросили 20 осіб, яким запропонували спробувати різні напої – як з алкоголем, так і без.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Які напої підвищують артеріальний тиск
У першому випадку учасникам пропонували склянку горілки в чистому вигляді. У другому випадку – горілку, змішану з водою. У третьому випадку – горілку, змішану з такою самою кількістю газованої води.
Перед кожним сеансом учасникам рекомендували утриматися від вживання їжі на ніч, а напої вони випивали натщесерце на ранок наступного дня. Протягом чотирьох годин експерти вимірювали концентрацію алкоголю в крові, використовуючи алкотестер.
Результати показали, що газована горілка набагато швидше підвищувала концентрацію алкоголю в крові, ніж чиста і розбавлена звичайною водою горілка.
Зелений чай століттями славився своїми численними перевагами для здоров'я. Учені виявили несподівану корисну властивість цього напою.
Коментарі