вівторок, 30 квітня 2019 15:07

Назвали ідеальну дозу пива на день, що не шкодить печінці

Назвали ідеальну дозу пива на день, що не шкодить печінці
Ожиріння печінки виникає від страв із запеченим сиром Фото: molbuk.ua

Ожиріння печінки найпоширеніше захворювання органу. Воно буває при зайвій вазі та підвищеному холестерині. Захворювання провокує підвищення рівня глюкози, холестерину та білків, що відповідають за обмін речовин.

На початку хвороби єдиним симптомом є слабкість, біль у правому підребер'ї й підвищений тиск. Таке в людей буває часто, тому мало хто на це звертає увагу.

Як вчасно діагностувати зміни в організмі розповідає Вадим Шипулін, завідувач кафедри внутрішньої медицини №1 Національного медичного університету імені О. О. Богомольця.

"Пацієнтам з підозрою на жировий гепатоз призначають біохімічний аналіз крові. Також зміни розмірів печінки можна діагностувати за допомогою еластометрії. Це метод, схожий на УЗД, але дає точніший результат. Показує не загальний стан органу, а окремі ділянки. Також кількість клітин, що накопичили забагато жиру. Раніше найточнішим методом була біопсія", - уточнює спеціаліст.

Поширена також алкогольна жирова хвороба печінки. Доводить до цирозу. Орган покривається сполучною тканиною і припиняє працювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали протизапальні ягоди, які лікують простатит

Що потрібно робити:

Можна пити лише 200 мл пива на день. У нас же прийнято його пити півторалітрову пляшку, літровими келихами. Такого навантаження печінка може не витримати.

Дозволені риба, кисломолочні продукти, горіхи, овочі, особливо капуста.

Корисні трав'яні та ягідні відвари з шипшини, горобини або кропиви.

Також варто уникати чипсів і сухариків, страв із запеченим сиром. Шкідливі молоко, маргарин та майонез.

Дослідники зі Швеції виявили продукт, який може підвищувати ризик передчасної смерті на 50% у літніх людей. До ризикованих потрапила жирна риба.

Вчені протягом 10 років спостерігали за більш ніж тисячею громадян. Вони виявили, що люди, в чиїй крові зафіксували високий рівень ПХБ, мали на 50% вищий ризик ранньої смерті, ніж ті, у кого вміст небезпечних речовин був низьким.

Зараз ви читаєте новину «Назвали ідеальну дозу пива на день, що не шкодить печінці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути