У людей, які їдять після 21-ї години вечора підвищується ризик інсульту і серцевого нападу.
Такі висновки зробили науковці університету Сорбонна у французькому місті Париж, пише nature.
У журналі Nature Communications опубліковано дослідження, яке тривало сім років. В ньому взяли участь 100 тисяч осіб. Кожен з учасників дослідження відстежував час вечері, а вчені слідкували, як воно впливало на ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Протягом семи років третина людей їли після 21-ї години, а ще третина - вечеряли до 20-ї години. За час дослідження, у 2 тис. осіб виникли проблеми з серцево-судинною системою, в тому числі інсульт і серцевий напад.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ліниві пельмені на сковороді: швидкий рецепт для вечері всієї сім'ї
Вчені підкреслили, що у тих, хто їв після 21-ї години, ймовірність інсульту зросла на 28%. Дослідники з'ясували, що через пізнє перетравлення їжі підвищується кров'яний тиск і рівень цукру в крові. Вищий артеріальний тиск ввечері може з часом призвести до пошкодження кровоносних судин, через що ризик інсульту чи серцевого нападу зростає.
Ідеальний час для останнього прийому їжі - 17-19 годин.
"Вечеря з 17 до 19 години - була б ідеальною. Чим пізніше ваш останній прийом їжі - тим менше має бути порція", - розповіла медик Дана Коен.
Інсульт трапляється у світі щосекунди. Кожні чотири хвилини хтось помирає. І саме харчування має найбільший вплив у запобіганні інсультів.
Дотримуйтесь три-разового режиму харчування та уникайте пізньої вечері. Вечеряти краще за дві-чотири години до сну. В проміжках між прийомами їжі добре пити теплу воду, можна підкислену соком лимона.
Коментарі