понеділок, 16 листопада 2020 14:17

Науковці розповіли про вплив антибіотиків на організм дітей

Науковці розповіли про вплив антибіотиків на організм дітей
Діти, які одержували кілька курсів лікування антибіотиками, з більшою ймовірністю захворіють декількома захворюваннями або станами в більш пізньому дитинстві. Фото: pixabay

Призначення антибіотиків дітям молодше 2 років пов'язане з ризиком цілої низки захворювань — від алергії до ожиріння.

Такого висновку в дослідженні дійшли науковці клініки Майо в США, передає "Новое время".

Медики використовували дані історії хвороби, отримані в рамках проєкту "Епідеміологія Рочестера". Тоді зібрали дані більше 14 500 дітей. Близько 70% дітей пройшли принаймні 1 курс лікування антибіотиками від хвороб до 2 років. Діти, які одержували кілька курсів лікування антибіотиками, з більшою ймовірністю матимуть декілька захворювань у більш пізньому дитинстві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щохвилини від запалення легень помирають двоє малюків

Типи і частота захворювання варіювалися залежно від віку, типу ліків, доз і їх кількості. Також були деякі відмінності між хлопчиками і дівчатками. Стани, пов'язані з раннім застосуванням антибіотиків, включали астму, алергічний риніт, проблеми з вагою та ожиріння, харчову алергію, синдром дефіциту уваги і гіперактивності, а також атопічний дерматит. Автори припускають, що хоча антибіотики можуть лише тимчасово впливати на мікробіом, накопичення мікробів в організмі, це може мати довгострокові наслідки для здоров'я.

"Ми хочемо підкреслити, що це дослідження демонструє зв'язок, а не причинно-наслідковість цих станів. Ці результати дають можливість націлити майбутні дослідження для визначення надійнішиих і безпечніших підходів до вибору часу, дозування і типів антибіотиків для дітей цієї вікової групи", — говорить Натан ЛеБрассер, доктор філософії, дослідник Центру з проблем старіння ім. Роберта і Арлін Когода в клініці Майо.

За словами дослідників, кінцева мета — надати лікарям практичні рекомендації щодо найбезпечнішого способу використання антибіотиків у ранньому віці.

Спостереження показують, що прийом антибіотиків на ранній фазі коронавірусу, тобто перші 5-6 днів, не просто недоцільний, а небезпечно шкідливий. Вони ніяк не діють на вірус, розповів інфекціоніст Київської міської клінічної лікарні №4 Євген Ігорьович у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «Науковці розповіли про вплив антибіотиків на організм дітей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути