Ексклюзиви
пʼятниця, 27 листопада 2020 14:31

Мутації коронавірусу не підвищили його заразність - вчені

Мутації коронавірусу не підвищили його заразність - вчені
Майже 200 мутацій вірусу виникали по три і більше разів у різних носіїв, саме вони могли б закріпитися при природному відборі. Фото: pixabay

Група британських і французьких біологів розшифрувала геном коронавірусу у десятків тисяч хворих майже в сотні країн світу.

Результати свідчать, що за рік після появи у людства нової хвороби поки що не помітно, щоб патоген еволюціонував в бік більшої заразності, повідомили в журналі Nature Communications.

Новий вірус перейшов на людство орієнтовно восени 2019 року. Від якої тварини-господаря - поки що точно невідомо. Тому були побоювання, що SARS-CoV-2 ще не повністю адаптувався до людини - і буде лише посилювати заразні властивості.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данія: мільйони норок знищать через мутацію коронавірусу

Група дослідників провела величезну роботу по розшифровці та порівняльному аналізу геномів вірусу від 46 723 хворих в 99 країнах. Роботу поки що не завершили, але вже виявили 12 706 мутацій у ланцюжках рибонуклеїнової кислоти SARS-CoV-2. Близько 400 мутацій виникали двічі та більше, причому в не пов'язаних між собою хворих. Майже 200 мутацій вірусу виникали тричі та більше у різних носіїв, саме вони могли б закріпитися при природному відборі.

"Ми не ідентифікували ні однієї мутації, що повторюється в цьому наборі геномів, переконливо пов'язаної з підвищеною передачею вірусу", - пишуть дослідники.

Це стосується і гучної мутації D614G, хоча раніше посилення заразності вірусу через неї показали в дослідах "у пробірці". Вчені вважають, що ця мутація просто сталася рано на генеалогічному древі SARS-CoV-2 і тому зараз домінує в світі, а не через якусь її користь для вірусу.

РНК-віруси мутують насамперед через недосконалий механізм копіювання генома, при рекомбінації з іншими вірусами в загальних клітинах-жертви, а також під тиском середовища в організмі господаря. SARS-CoV-2 найчастіше мутує під впливом імунної системи людини.

Біологи прогнозують найсильніший пресинг природного відбору на коронавірус під впливом майбутньої масової вакцинації: можуть з'явитися і закріпитися мутації, які допомагають SARS-CoV-2 "пропадати з радарів" імунітету і, відповідно, робити вакцини неефективними. Але автори дослідження налаштовані оптимістично. Вони стверджують, що наука досить просунулася, щоб оперативно виявляти такі зміни і коригувати вакцини, особливо засновані на сучасних технологіях мРНК.

Світом поширюється новий штам коронавірусу, не більш небезпечний, ніж його попередник. Штам позначили як D614G, про нього стало відомо ще у квітні, повідомляє CNN.Дослідження фахівців Університету Північної Кароліни й Університету Вісконсін-Медісон показали, що D614G розмножується швидше і передається легше, але не є небезпечнішим.

Зараз ви читаєте новину «Мутації коронавірусу не підвищили його заразність - вчені». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути