



Довгий час горіхи вважали "забороненими" для тих, хто худне. Їхня висока калорійність і жирність лякали всіх, хто стежить за фігурою.
Та нові наукові дослідження доводять протилежне. Горіхи не лише не шкодять дієті, а й можуть допомогти у зниженні ваги, завдяки унікальному складу корисних жирів, білків і клітковини. Вони дарують відчуття ситості, підтримують енергію та позитивно впливають на здоров'я, пише Daily Mail.
Результати дослідження показали, що коли молоді люди їли на сніданок 50 г волоських горіхів, вони не лише відчували себе бадьорішими, але й показували кращі результати в тестах на пам'ять та реакцію пізніше того ж дня.
Також ще одне дослідження, яке стосувалося схуднення, показало, що додавання горіхів під час дотримання дієти, що передбачала обмеження калорій, не заважало прогресу. Ба більше, в деяких випадках люди, які вживали горіхи, схудли більше, ніж ті, що їх не вживали.
Видання зазначає, що це не вперше, коли вчені відзначали користь горіхів. Деякі дослідження показували зв'язок між вживанням горіхів та зниженням рівня діабету, серцевих захворювань, поліпшенням фертильності та роботи мозку.
Попри ці докази, йдеться в статті, чимало людей ставляться до горіхів з обережністю, бо бояться, що калорії переважатимуть їхню користь. Експерти ж стверджують, що все навпаки.
Якщо щодня з'їдати жменю горіхів, ви отримаєте потужну суміш білків, клітковини та корисних жирів, яка не тільки насичує, але й допомагає захистити здоров'я в довгостроковій перспективі.
"Горіхи надзвичайно багаті на поживні речовини, але організм не використовує кожну калорію, що міститься в них. Ось чому вони не мають такого ж впливу на збільшення ваги, як інші продукти з високим вмістом жиру", - каже дієтолог Грейс Кінгсвелл.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали різновид горіхів, які уповільнюють старіння
Якщо відкинути міф про вагу, то перелік переваг вражає.
"Горіхи є чудовим джерелом клітковини, вітаміну Е, антиоксидантів і мінералів, але що ще важливіше, вони впливають одразу на кілька систем організму", - поділилася дієтолог.
Волоські горіхи особливо багаті на омега-3 жирні кислоти, білок і поліфеноли. А бразильські горіхи є одним з найбагатших джерел селену, ключової поживної речовини для здоров'я щитоподібної залози.
Що стосується мигдалю, то в ньому багато клітковини: у 30 г продукту міститься близько 4 г клітковини, що сприяє поліпшенню здоров'я кишечника, імунітету та травлення.
Наразі продається горіхове масло й воно є більш здоровим замінником арахісового масла. Масло з мигдалю або фісташки дійсно містить білок, клітковину та корисні жири.
Волоські горіхи - справжнє джерело корисних речовин. Але їхня користь залежить від способу споживання. Хтось віддає перевагу хрустким сухим горіхам, а інші замочують їх у воді, щоб покращити засвоєння.
Якщо горіхи залишити у воді на кілька годин або на ніч, рівень танінів і фітинової кислоти знижується, а активуються корисні ферменти. Завдяки цьому вони легше перетравлюються, а організм краще засвоює поживні речовини. Крім того, текстура стає м'якшою і ніжнішою.
Коментарі