Ексклюзиви
пʼятниця, 13 червня 2025 17:21

Може вивести з печінки всі токсини: який овоч додати у раціон

Може вивести з печінки всі токсини: який овоч додати у раціон
Натуральний детокс: чим артишоки корисні для печінки і як їх правильно вживати Фото: pinterest

Артишоки можуть стати справжнім скарбом для печінки.

Цей маловідомий овоч має унікальні властивості.

Артишоки містять цинарин - речовину, яка сприяє детоксикації печінки, знижує рівень холестерину та допомагає при переїданні. Їх можна готувати на парі, запікати або додавати у салати.

Печінка - один із найважливіших органів людини, від якого залежить більшість життєво необхідних процесів і якість життя. Коли вона виходить з ладу, наслідки можуть бути серйозними.

Для детоксикації печінки вам знадобиться один продукт: артишок.

Ця рослина вже давно відома як природній засіб для очищення та відновлення організму. Вона містить цинарин - потужну сполуку, котра стимулює виділення жовчі, прискорює детоксикацію та допомагає регенерувати пошкоджені клітини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим вечеряти, щоб не перевантажувати організм перед сном: найкорисніші варіанти

У артишоків є й інші корисні властивості. Дослідження показало, що це - другий за кількістю антиоксидантів овоч (на першому місці квасоля). Також він є джерелом клітковини, калію, магнію, вітаміну С.

регулює рівень холестерину та тригліцеридів;

знижує артеріальний тиск;

прискорює перетравлення жирної їжі;

зміцнює травну систему в цілому;

знижує ризик ракових захворювань;

допомагає при жировій дистрофії печінки та уповільнює її пошкодження.

Як його використовувати

Смак артишоку важко описати. Він має тонкий трав'янистий аромат, легкий горіховий присмак з гірчинкою.

Артишок можна варити, смажити на грилі, тушкувати, фарширувати, запікати, готувати на пару, маринувати (до речі, в такому вигляді овоч схожий за смаком на маринований огірок).

Його можна вживати як самостійну страву, додавати до салатів, піци чи навіть чаю.

Хоча б час від часу вживаючи цей продукт, ви допомагатимете печінці відновлюватися і виконувати свої функції.

Кому протипоказаний артишок

Не зважаючи на поживні властивості, не для всіх артишок корисний.

Лікарі не радять вживати його людям з низьким артеріальним тиском і проблемами шлунково-кишкового тракту (гастрит або виразкова хвороба), захворюваннями нирок та жовчного пузиря.

Не варто його давати дітям до 6 років, вагітним та жінкам, які на грудному вигодовуванні.

Дуже обережно слід вживати перший раз алергікам.

Більшість людей приділяють увагу здоров'ю серця та мозку, бо вважають їх основними "двигунами" організму. Проте не менш важливо піклуватися і про здоров'я кишківника. Саме він відіграє ключову роль у загальному самопочутті. Від його роботи залежить травлення, імунітет та навіть настрій. Якщо ігнорувати стан свого кишкового тракту, то можемо відчувати постійну втому, дискомфорт і навіть зниження імунітету.

Директор з харчування та наукових питань Danone North America Крісті Лей зазначає, що артишоки здатні позитивно впливати на мікробіом кишківника, бо вони наповнені пребіотичним волокном під назвою інулін, яке особливо ефективно сприяє зростанню біфідобактерій - одного з видів корисних для здоров'я кишкових бактерій.

Зараз ви читаєте новину «Може вивести з печінки всі токсини: який овоч додати у раціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути