вівторок, 10 листопада 2020 10:15

Ми втрачаємо хороші препарати - Комаровський пояснив, як лікувати коронавірусну пневмонію

Ми втрачаємо хороші препарати - Комаровський пояснив, як лікувати коронавірусну пневмонію
Лікар Євген Комаровський наголошує про шкоду антибіотиків при вірусних пневмоніях. Фото: скрін з відео

Український педіатр і телеведучий Євген Комаровський розвіяв міфи про пневмонію та способи її лікування, зокрема антибіотиками.

Відповідне відео з'явилося на його YouTube-каналі.

Лікар пояснив, що діагнозу "запалення легень" недостатньо - треба знати природу його виникнення.

"Саме слово "пневмонія" не говорить, хто в цьому винен. Виник запальний процес в легенях. Його причиною може бути інфекція, вплив хімічної токсичної речовини. Зазвичай маємо на увазі інфекційний процес. Це запалення в легенях може бути, частіше, вірусним, або бактеріальним. Тобто саме слово "пневмонія" - це не діагноз. Треба розуміти - яка", - наголосив Комаровський.

І підкреслив, що антибіотики використовують виключно для лікування бактеріальної пневмонії - проти вірусної вони неефективні.

Комаровський зруйнував міф про те, що антибіотики при вірусній пневмонії призначаються для боротьби з ускладненнями: навпаки, від таких препаратів при вірусному запаленні легень стає тільки гірше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комаровський порадив, як самостійно виявити хворого на Covid-19

"Якщо ми при вірусній пневмонії даємо антибіотик, то завжди знайдуться бактерії, які вціліють після цього", - сказав лікар.

За його словами, медична наука давно довела, що профілактичне застосування антибіотиків - це величезна дурість.

"За деякими даними, призначення антибіотиків при вірусних інфекціях у 6-9 разів збільшує ймовірність розвитку пневмонії бактеріальної. Тобто ймовірність ускладнень", - наголосив педіатр.

І додав, що при нормальному самопочутті пацієнта, відсутності температури та дефіциту кисню практично будь-яке лікування при пневмонії, крім жарознижувальних засобів, погіршує перспективи одужання. Якщо не доведена бактеріальна інфекція, бактеріальне ускладнення, антибіотики просто протипоказані на будь-якому етапі - хоч у лікарні, хоч удома.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комаровський порадив, як жити з коронавірусом

Комаровський пояснив, що через безконтрольне вживання антибіотиків при вірусній пневмонії людство "втрачає" антибіотики - наприклад, азитроміцин. Причина в тому, що велика кількість людей вживає його при коронавірусі, бактерії виробляють стійкість до препарату, і він втрачає здатність діяти.

"Друзі, прошу вас, ніколи не випрошуйте антибіотики. При коронавірусі - це останнє, чим лікується ця інфекція", - підсумував лікар.

Лідером впливових українських акаунтів за кількістю підписників виявився президент Володимир Зеленський. У нього 9,5 млн фоловерів. На 2-му місці акаунт лікаря Комаровського – за ним стежить понад 8 млн користувачів. Таке дослідження провела аналітична компанія HypeAuditor.

Зараз ви читаєте новину «Ми втрачаємо хороші препарати - Комаровський пояснив, як лікувати коронавірусну пневмонію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути