понеділок, 05 серпня 2019 13:01

Лікар розповів, чим небезпечна зустріч із медузою

Лікар розповів, чим небезпечна зустріч із медузою
Жалити можуть як живі, так і мертві медузи. ФОТО: goodhouse.ru

Реакція організму на контакт із медузами може бути непередбачуваною й становити загрозу життю. Особливо обережними мають бути алергіки.

Розповів про це кандидат медичних наук, лікар-імунолог Олег Назар в ефірі ObozTV.

"При контакті з медузами можливий розвиток або кропив'янки, або контактного дерматиту, або навіть зниження артеріального тиску. Аж до розвитку токсичних реакцій – буває і таке... Загроза не на 100% смертельна, але вона є", – каже Назар.

Особливо небезпечним є контакт на рівні шиї або обличчя: він може спровокувати набряк дихальних шляхів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Показали навалу медуз в Азовському морі

За словами лікаря, жалити здатні не тільки живі, а й мертві медузи. Тож контакту з ними у будь-якому випадку варто уникати.

"Якщо бачите, що медузи є, то краще взагалі у воду не йти. А якщо людина схильна до алергії й заздалегідь не знає, чи відбудеться контакт із жалючими істотами, треба завчасно прийняти таблетку будь-якого антигістамінного препарату", – радить лікар.

Якщо медуза вжалила й опік викликав сильну алергічну реакцію, необхідно звільнити дихальні шляхи постраждалого та ввести йому розчин адреналіну або дексаметазону.

У важких випадках опік від жала медузи призводить до появи больового шоку. Може також викликати нудоту, головний біль, судоми, сильну алергічну реакцію, Особливо важко переносять такі опіки літні люди, діти й ті, хто має хворе серце або схильність до алергії. Щоб уникнути неприємних наслідків від зустрічі з медузами, треба знати, як собі допомогти при опіці та чого робити не слід.

Зараз ви читаєте новину «Лікар розповів, чим небезпечна зустріч із медузою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути