середа, 28 лютого 2018 12:10

Лактаційний мастит: лікар пояснив, як визначити і правильно лікувати

У мами почервоніли й болять груди при годуванні, піднялася температура? Негайно в лікарню! Швидше за все, це лактаційний мастит - захворювання, самолікування якого може бути небезпечним і для мами, і для дитини.

Якщо у жінки дійсно лактаційний мастит – а він зустрічається у кожної четвертої-п'ятої мами, що годує грудьми – медові компреси, масажі за порадами "знайомої акушерки" та інші подібні методи не просто неефективні – вони небезпечні! І можуть привести до деструктивних форм маститу на кшталт абсцесу, коли вже не обійтися без хірургічного втручання. Про це у інтерв'ю для Gazeta.ua розповів хірург Максим Щербина, керівник хірургічної служби, заступник головного лікаря з хірургії ММ "Добробут".

 

"В той же час – кваліфікована медична допомога, отримана в перші 48-72 години після початку захворювання, дозволяє в 90% випадків обійтися без операції. І гарантує те, що мама швидко буде позбавлена від болю та дискомфорту, не припиняючи грудне вигодовування. Проблема при цьому не торкнеться малюка", – розповідає хірург Максим Щербина.

Лактостаз чи лактаційний мастит: як визначити

Як зрозуміти: болять груди при годуванні і температура – це ще тільки лактостаз (закупорка одної або декількох молочних проток) або вже лактаційний мастит (запальне захворювання)?

"Як правило, якщо є температура, а груди не тільки болять, але і почервоніли, – мова вже про мастит. Буває, коли лактостаз теж супроводжується температурою, але це трапляється зрідка. Зазвичай температура – це вже запалення. На мастит може також вказувати збільшення сторожових лімфовузлів під пахвами", – говорить Максим Щербина.

Він підкреслює:"Якщо закупорка проходить сама завдяки розціжуванню та годівлі, то лактаційний мастит однозначно вимагає медикаментозного, а приблизно в кожному п'ятому випадку, на жаль, і оперативного лікування".

Чому розвивається лактаційний мастит і як його попередити

Більш ніж в 90% випадків лактаційний мастит викликано золотистим стафілококом. Бактерії можуть потрапити в груди як зсередини, з потоком крові і лімфи, так і ззовні – через тріщини або анатомічні дефекти сосків. На фоні зниженого імунітету (що зустрічається майже у 85% жінок після пологів) інфекція швидко розвивається, особливо в умовах застою молока через лактостазу.

 

Оскільки золотистий стафілокок можна зустріти буквально всюди (починаючи від лікарні і закінчуючи родичами, які можуть бути носіями, не підозрюючи про це), для мами, що годує, важливо суворе дотримання гігієни: як загалом, так і під час годування. При цьому слід зміцнювати імунітет. Третій важливий момент – правильне прикладання дитини до грудей і правильне зціджування, щоб уникнути появи тріщин на сосках. Ну і пам'ятаємо: застій молока збільшує ризик того, що може розвинутися лактаційний мастит.

Лактаційний мастит: лікуємо, не перериваючи грудне вигодовування.

А тепер головне: лактаційний мастит – не причина припиняти грудне вигодовування. Проблема швидко усувається при правильному лікуванні.

"Якщо відбувається застій молока, а тим більше якщо почервоніла, болять груди при годуванні і підвищується температура – не слід займатися самолікуванням чи вдаватися до порад не сертифікованих фахівців і незрозумілих масажистів, не слід прикладати медові компреси і капустяне листя, не варто просити чоловіка посмоктати груди замість дитини. Негайно йдемо до досвідченого хірурга, – радить Максим Щербина.

Лікар пояснює наслідки типових методів самолікування: мед тільки створить ще більш комфортне середовище для бактерій; масаж грудей протипоказаний під час лактації; у дорослих втрачений смоктальний ефект, який є у малюків, і чоловік тільки посилить проблему. Не кажучи вже про те, що у чоловіка в роті може бути інфекція.

У лікарні ж мамі, що годує, хірург спочатку проведе лікувальне зціджування, щоб полегшити стан. Потім її обстежують, щоб встановити діагноз і підібрати оптимальну антибактеріальну терапію, що не представляє загрози для дитини. В разі необхідності проведуть оперативне втручання.

"Відразу хочу заспокоїти мам, яких лякають як призначення антибіотиків, так і операція. Як тільки аналізи показують, що проблема вирішена, ми відразу скасовуємо препарати. Що стосується операції: вона проводиться через міні-проколи за допомогою УЗД-апаратів з високою роздільною здатністю і можливістю 3D-реконструкції. Тобто ніяких травматичних розрізів, все дуже косметично і настільки обережно, що вже через кілька годин жінка може годувати дитину прооперованими грудьми", – розповідають хірурги клініки.

Зараз ви читаєте новину «Лактаційний мастит: лікар пояснив, як визначити і правильно лікувати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути