вівторок, 17 листопада 2020 06:31

Кожна 10-та дитина народжується недоношеною

Кожна 10-та дитина народжується недоношеною
Передчасно народженими вважаються малюки, які з'явилися на світ раніше, ніж на 37 тижні вагітності. Фото: Lisa Fotios: Pexels

17 листопада у світі відзначається Міжнародний день недоношених дітей. Пам'ятну дату запровадили в 2009 році за ініціативою Європейського фонду по догляду за новонародженими.

Вперше святкування відбулося 11 років тому на площі Святого Михайла у Відні. Тоді професори університетської клініки Арнольд Поллак і Ангеліка Бергер запустили в небо 500 білих куль. Вони символізували кількість недоношених дітей, які народилися у Відні протягом року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жінка народила під дверима лікарні через коронавірус

Близько 15 мільйонів дітей щороку народжуються недоношеними, більше мільйона із них помирають одразу ж. Передчасно народженими вважаються малюки, які з'явилися на світ раніше, ніж на 37 тижні вагітності. Такі діти належать до категорії немовлят із малою масою тіла, менше ніж 2500 г.

Останнім часом не лише в Україні, але й за кордоном кількість передчасно народжених дітей зростає. На це впливає — пізній вік вагітних жінок, широке використання ліків від безпліддя, необґрунтоване передчасне проведення стимуляції пологів та кесаревого розтину.

Щоб виходити таке немовля потрібен високотехнологічний та регулярний догляд медичного персоналу. Стан здоров'я та розвитку передчасно народжених дітей визначається якістю та ефективністю діагностики й медичної допомоги в періоді новонародженості та протягом першого року життя.

Через пандемію вагітні частіше зволікають зі зверненням до лікаря. У результаті кількість мертвонароджених збільшилася вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Кожна 10-та дитина народжується недоношеною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути