понеділок, 27 квітня 2020 11:26

Коронавірус "тихо" вбиває

Коронавірус "тихо" вбиває
Пневмонія при коронавірусі знищує легені без симптомів. Фото: rbc.ua

Запалення легень при коронавірусі часто проходить без симптомів. А коли пацієнти звертаються до лікарні, їх вже не вдається врятувати. Навіть підключення до ШВЛ не рятує.

Таку заяву зроби Річард Левітан, лікар швидкої допомоги з Північної Кароліни, пише видання NewYorkTimes.

"COVID-19 - тихий вбивця. Пневмонія – це інфекція легенів, при якій повітряні мішки наповнюються рідиною або гноєм. Зазвичай у пацієнтів розвивається дискомфорт у грудях, біль при диханні та інші проблеми з диханням. Але коли вперше з'являється Covid-пневмонія, пацієнти не відчувають задишку, навіть якщо їх рівень кисню падає. Іноді ми дивуємося, як пацієнт ще живий, розмовляє по телефону, рухається з такими показниками", – розповідає лікар.

Коронавірус атакує клітини легенів, які виробляють сурфактант. Ця речовина допомагає повітряним мішечкам в легенях залишатися відкритими між вдихами і є критичним для нормальної функції легень. Коли починається запалення від Covid-пневмонії, воно руйнує повітряні мішки і знижує рівень кисню. Проте, легені спочатку залишаються "податливими", ще не застиглими і не важкими від рідини. Пацієнти, як і раніше можуть видихати вуглекислий газ. А без його накопичення в організмі люди не відчувають задишки.

Пацієнти компенсують низький рівень кисню в крові, дихаючи швидше і глибше. Вони так роблять, навіть не усвідомлюючи і нічого не підозрюючи. А пневмонія посилюється, поки рівень кисню не падає. В результаті у пацієнтів сильно пошкоджуються легені. У 20% пацієнтів з Covid-пневмонією розвивається гостра дихальна недостатність. Багатьох підключають до ШВЛ, але, на жаль, це не завжди рятує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали несподівані наслідки карантину для українців

Є спосіб для ранішого тестування коронавірусу на ранній стадії - пульсоксиметр. Це прилад, який простий у використанні і може виявити нестачу кисню.

Станом на ранок 27 квітня загальна кількість померлих від коронавірусу у світі складає 206 549 людей. Одужали - 865 733 людини.

Усього у світі 2 977 669 інфікованих. Про це повідомляє Центр системних досліджень та інжинірингу при Університеті Джона Хопкінса

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус "тихо" вбиває». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути