Ексклюзиви
вівторок, 23 лютого 2021 11:47

Коронавірус позбавляє нюху і смаку на 5 місяців - дослідження

Коронавірус позбавляє нюху і смаку на 5 місяців - дослідження
Результати експерименту свідчать, що 38% із них не повністю відновили свої відчуття. Фото: pixabay

За 5 місяців після лікування від коронавірусу, людина може досі не відчувати нюх і смак.

Науковці з Квебекського університету дослідили і вивчили симптоми 813 медиків, пише Daily Mail.

Результати експерименту свідчать, що 38% із них не повністю відновили свої відчуття. Усі учасники заповнили анкети й пройшли тести через 5 місяців після хвороби. Чи може бути нюх відсутній довший період часу, фахівці сказати не можуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Язик, шкіра, стопи: як ще проявляються симптоми коронавірусу

"Хоча це нове захворювання, попередні дослідження показали, що більшість людей втрачає нюх і смак на ранніх його стадіях. Ми хотіли піти далі й подивитися, як довго зберігається втрата цих відчуттів і наскільки серйозна вона у людей із Covid-19", – сказав автор дослідження лікар Йоханнес Фраснеллі.

Шкала оцінювання нюху і смаку була від 0 до 10, де 0 означає повну відсутність відчуттів, а 10 - сильне відчуття. У середньому у тих, хто видужав від коронавірусу, був бал 8, тоді як у людей до того, як вони захворіли, був 9. Із 813 учасників 527 втратили смак під час початкової хвороби. У 200 осіб - 38% - із них через 5 місяців смак і нюх не повернулися.

"Наші результати показують, що в деяких людей із коронавірусом може зберігатися порушення нюху й смаку. Це підкреслює важливість спостереження за інфікованими та необхідність подальших досліджень, щоб виявити масштаби неврологічних проблем, пов'язаних із коронавірусом", – додав Фраснеллі.

Повернути нюх після Covid-19 можна за допомого звичайного апельсина. Хлопець розповів про ямайський рецепт, який допоміг їм із матір'ю подолати симптоми, у TikTok. Відео з лайфхаком вже набрало понад 23 млн переглядів.

Зараз ви читаєте новину «Коронавірус позбавляє нюху і смаку на 5 місяців - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути