Українці звикли робити консервацію на зиму. Ці запаси заміняють овочі, які в холодний період доволі дорогі та й містять багато хімікатів.
Тренер Юрій Попко на своїй сторінці в Instagram розповів, які овочі шкідливіші: консервовані чи тепличні.
"Колись консервація була доречною, бо треба було надовго зберегти продукти. Але ж зараз ХХІ століття і всі овочі можна купити в супермаркеті, або ж заморозити їх", - каже тренер.
На прикладі класичного рецепту маринованих огірків показав, що стається із продуктом після консервації. На 1 л води для маринаду йде 8 ч.л. цукру, 4 ч.л. солі та 5 ст. л. 9% оцту.
"Тобто були звичайні низькокалорійні огірки, а що вийшло в результаті? 10 ч.л. цукру - це добова норма дорослої людини. А про шкоду надмірного споживання цукру всі знають. Далі - 4 ч.л. солі - це 28 г, а денна норма - становить 6 г. Звичайно, що весь маринад людина не питиме, але дехто таки любить ним посмакувати", - говорить Юрій Попко.
Оцет також може мати негативні ефекти на здоров'я. А ще при стерилізації овочі проходять термічну обробку. Відповідно, вітаміни у них втрачаються, особливо вітамін С.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тепличні овочі можуть подешевшати
Натомість мінерали зберігаються, але не забувайте, що до банки ми пхали овоч, а після консервації отримали на додачу ще купу солі і цукру", - каже експерт.
Якщо під час консервації овочі заливати великою кількістю олії, це не є корисним, бо продукт вбирає додаткові калорії.
Що шкідливіше - консервовані чи тепличні овочі
"На фоні маринованих овочів, тепличні виглядають не такими вже й хімічними, я вже мовчу про фрукти та ягоди, які можна просто заморозити. Або ж засолити чи заквасити капусту та огірки, не варто плутати квашення із маринуванням", - говорить Попко.
Звичайно, консервацію можна їсти взимку, але краще віддавати перевагу замороженим овочам та фруктам, або ж купувати їх свіжими.
"Краще тепличні овочі, ніж мариновані. Це стосується тих, яких не можна заморозити. І альтернатива маринованим овочам - це соління, це однозначно корисно і не дорого", - додає експерт.
Якщо заморозити кабачки в сирому вигляді, їх текстура і смак погіршаться. Вони стануть надто мʼякими і водянистими.
Обов'язково спочатку бланшуйте або приготуйте перед заморожуванням, щоб зберегти колір, смак і поживні речовини.




















Коментарі