Ексклюзиви
пʼятниця, 03 грудня 2021 06:43

Комбінації вакцин можуть посилити захист від коронавірусу

Комбінації вакцин можуть посилити захист від коронавірусу
Вакцинація проти коронавірусу третьою бустерною дозою - ефективна / Getty Images

Людям, які планують щепитися від Covid-19 різними вакцинами, вірогідно, не слід турбуватися, якого виробника вакцина. Згідно з великим дослідженням, багато комбінацій уколів гарантують сильний захист.

Порівнявши вакцини семи різних виробників, британські дослідники виявили, що більшість з них дали сильну імунну реакцію, Найбільшу мРНК вакцини від Moderna і Pfizer-BioNTech. Про дослідження пише провідний світовий медичний журнал The Lancet.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Omicron стрімко поширюється: що треба знати про новий суперштам коронавірусу

Дослідники ще не знають, наскільки добре будуть діяти різні вакцини проти нового штаму Omicron, який має мутації, що дозволяють йому уникати антитіл, вироблених вакцинами.

Усі з 2878 добровольців спочатку отримали по два уколи вакцини AstraZeneca або Pfizer. Потім учені випробували сім різних вакцин як бустери. Разом із AstraZeneca і Pfizer три інших, які схвалені в різних країнах - Johnson&Johnson, Moderna і Novavax. Через чотири тижні у добровольців виміряли рівень антитіл.

Дослідження показало, що вироблені антитіла можуть знищити коронавірус на початку інфікування, а в дихальних шляхах Т-клітини гарантують захист. Більшість бустерів, використаних у дослідженні, підвищили рівень антитіл до рівня, який був би еквівалентний 90% захисту від інфекції. А мРНК-вакцини Pfizer і Moderna виробляли набагато вищі рівні антитіл, ніж інші вакцини.

Україна через новий штам коронавірусу Omicron закриває кордон для громадян низки африканських країн. З опівночі 3 грудня в'їзд забороняється іноземцям і особам без громадянства з ПАР, Ботсвани, Зімбабве, Намібії, Лесото, Есватіні, Мозамбіку і Малаві.

Зараз ви читаєте новину «Комбінації вакцин можуть посилити захист від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути