пʼятниця, 26 січня 2018 12:39

Комаровський відповів на найгостріші питання про дифтерію

Комаровський відповів на найгостріші питання про дифтерію
Комаровський про дифтерію: те, що найбільше непокоїть українців. Фото: kp.ua

Українцям загрожує спалах дифтерії. Виявляється, вакцинуватися від неї потрібно не тільки дітям, а й дорослим. Виявляється, є ще багато запитань, які люди хочуть поставити лікарям. Відповідь на них дав педіатр Євген Комаровський. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Комаровський підкреслив, що вакцинуватися від дифтерії раз у 10 років "треба однозначно".

1. Вакцини для дітей і дорослих - різні. У "дорослих" вакцинах доза (кількість речовини, що має викликати імунітет) менше - як правило, в два рази. Ними прищеплюють не тільки дорослих, а й дітей "не зовсім раннього віку" - деякі вакцини, наприклад АДС-М, застосовують для імунізації людей старше 7 років, інші, наприклад бустрікс, - старше 4 років.

2. Буква "М" в назві вакцини АДП-М якраз і вказує на те, що в ній міститься зменшена доза. А ще можливі такі написання: "DT" - вакцина від дифтерії і правця, "Td" - маленька буква "d" в назві означає в два рази зменшену дозу.

3. Вакцини для дорослих "тільки від дифтерії" на практиці не застосовуються. Реально використовуються або дифтерія + правець (DT), або дифтерія + правець + кашлюк (DTP).

4. Як треба прищеплювати дорослих від дифтерії за правилами? Ось так: починають в дитинстві - 3 дози в перший рік життя, по 1 дозі в 1,5 року, 6 і 16 років. Потім кожних 10 років - в 26, 36, 46 і т. д.

5. Вчені всього світу продовжують сперечатися, і предмет спору виглядає так: "кожні 10 років треба робити щеплення від дифтерії і правця або все-таки кожні 10 років треба робити щеплення від дифтерії, правця та кашлюку?". Питання про доцільність вакцинації від дифтерії раз в 10 років не стоїть в принципі - треба, треба однозначно!

6. Порада: якщо у вас є можливість купити вакцину для дорослих з кашлюковим компонентом - настійно рекомендую зробити щеплення і від кашлюку, особливо якщо в найближчі роки ви плануєте заводити дітей. Вакцини для профілактики кашлюку бувають цільноклітинні і додатково очищені, т. зв. "Ацелюлярні". Після віку 7 років рекомендується застосовувати тільки ацелюлярні вакцини. Про літери: "DTР" - вакцина від дифтерії, правця та кашлюку; "DTаР" - вакцина від дифтерії, правця та кашлюку, але кашлюк ацелюлярний; "Tdap" - вакцина для дорослих від дифтерії, правця та кашлюку, кашлюк ацелюлярний, зменшена доза кашлюку та дифтерії - оптимальний варіант, рекомендований дітям старше 7 років (з того, що є на ринку, цьому поєднанню букв відповідають бустрікс і адацел).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Комаровський попередив про загрозу епідемії смертельної інфекції

7. Питання: "Що робити, якщо правильно щеплені в дитинстві, але пропустили необхідні вакцинації (в 26, 36, 46 і т.д.)?" Відповідь: отримати одну дозу вакцини, незалежно від того, 36 вам чи 56 років.

8. Питання: "Що робити, якщо в дитинстві не прищеплювалися, або щеплені неправильно, або не знаємо - щеплені чи ні?" Відповідь: отримати три дози - спочатку перша доза, через місяць - друга, через 6 місяців після другої - третя.

9. Додаткова вакцинація від кашлюку, дифтерії та правця обов'язкова для вагітних. Тобто питання не в тому, "чи можна вагітним"! Саме вагітним потрібно в першу чергу!

10. Комбінована вакцина (дифтерія + правець + кашлюк - Tdap) вводиться одноразово при кожній вагітності у 2-му чи 3-му триместрі (оптимально - на терміні 26-37 тижнів). У будь-якому випадку вакцинацію слід завершити не менше ніж за 2 тижні до передбачуваної дати пологів.

Зараз ви читаєте новину «Комаровський відповів на найгостріші питання про дифтерію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути