четвер, 13 травня 2021 09:08

Кліщі розносять тяжку хворобу. Куди кусають найчастіше

Кліщі розносять тяжку хворобу. Куди кусають найчастіше
Кліщі особливо небезпечні навесні та влітку. Серед них є павуки, здатні викликати хворобу Лайма та енцефаліт. Фото: rik Karits from Pexels

Натрапити на кліща можна не лише в хащах, але й в парку, або прогулюючись босоніж по траві. Найулюбленіші місця укусу - шия, пахвинні ділянки тіла, внутрішня поверхня стегна, сідниці. Паразит, ураження якого залишилося не поміченим, здатен викликати хворобу Лайма.

Про це Gazeta.ua розповіла Марина Краснікова, столична сімейна лікарка.

"Більше шансів, що кліщ вкусить, коли людина має багато незахищених, відкритих ділянок тіла і при цьому прогулюється в лісі чи лісопарку. Також, коли босоніж ходить по траві. Бо в ній теж можуть бути кліщі. Не обов'язково гуляти в хащах, щоб заробити укус кліща", - сказала лікарка.

Зазвичай кусають у місці пролягання поверхневих судин. Часто присмоктуються на внутрішній поверхні стегна людини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чавити заборонено - що робити, якщо вкусив кліщ

"Найчастіше кліщів знаходять у пахвинних ділянках, на шиї, внутрішній поверхні стегна. Але можуть бути й на інших ділянках тіла, зокрема й на гомілках, підколінних ямках, сідницях, животі", - продовжила Краснікова.

Кліщі особливо небезпечні навесні та влітку. Серед них є павуки, здатні викликати хворобу Лайма й енцефаліт.

"Недуга має різні форми, починаючи від легкої - малосимптомної, закінчуючи важкими та хронічними. Найрозповсюдженіша - легка. Проявляється не одразу, а за два-три тижні після укусу. Але лише в тому випадку, якщо кліщ був переносником борелії - мікроорганізму, який спричиняє хворобу Лайма. Хвороба проявляється почервонінням, але не обов'язково в місці укусу. Може бути й на іншій ділянці тіла та здатна мігрувати. Це називається мігруюча еритема, вона може зміщуватися, збільшуватися, бути кільцеподібна, або просто червона", - наголосила лікарка.

Прояви хвороби Лайма потребують негайного лікування антибіотиками. При важкій формі може піднятися температура тіла, вражаються суглоби, виникає нудота, головний біль, погіршується загальний стан. У найтяжчих - вражається головний мозок і хвороба переходить в хронічну форму. Затяжний і хронічний перебіг захворювання іноді приводить до часткової або повної втрати працездатності.

Щоб захиститися від кліщів, потрібно надягати на відпочинок у лісі чи парку максимально закритий одяг. Обирати світлі речі. На їх фоні буде легше помітити кліща. Одяг після прогулянки слід випрати, а речі уважно оглянути. Крім цього медики радять користуватися засобами захисту від кліщів у формі аерозолю або мазі.

Зараз ви читаєте новину «Кліщі розносять тяжку хворобу. Куди кусають найчастіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути