вівторок, 19 січня 2021 10:53

Як впоратися зі стрибками тиску від зміни погоди

Як впоратися зі стрибками тиску від зміни погоди
Високий артеріальний тиск знижують шипшиновим чаєм. Фото: solena.ua

Гіпертоніків називають людьми-барометрами. Вони блискавично реагують на перепади ще за 1-2 дні до зміни погоди.

При підвищеному тиску судини й органи відчувають сильне навантаження від зайвого кровопостачання. При гіпотонії навпаки виникає кисневе голодування.

Коли після похолодання різко наступає потепління - знижується рівень кисню в повітрі. Від цього може розвинутися гіпертонічній криз – раптове значне підвищення артеріального тиску від базового рівня. Через високий тиск порушується повноцінне функціонування внутрішніх органів. Від цього може розвинутися мозковий інсульт, інфаркт міокарда, набряк легень.

Про це розповідає Олександр Стецько, терапевт із Сум.

"Змінюється тиск у природі - змінюється він і в організмі. Це як взаємозалежні посудини. Тільки коли організм здоровий – вирівнювання тиску відбувається швидко, а коли є збої – це виливається головним болем та стрибками артеріального тиску. Водночас треба не жаліти себе. Навіть якщо крутиться голова, треба не пересиджуватися вдома. А навпаки – прогулятися", - пояснює лікар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 продуктів, які швидко заспокоюють

Легкі фізичні вправи допомагають організмові краще адаптуватися. Чим активніша людина, тим більше кисню надходить до організму, а значить стабілізуються всі системи.

На відміну від гіпотоніків, тиск яких лише знижується, реакція гіпертоніків на зміну погоди може бути непередбачуваною. Тиск може впасти, а може підскочити, що становить серйозну загрозу всьому організму.

"Щоб уникнути різких перепадів артеріального тиску, потрібно дотримуватися оптимального графіка сну. Також не варто зловживати сіллю – недосолювати їжу, не вживати маринадів, консервованих продуктів та копченостей. Корисно пити відвар або настойку з шипшини. Вони зміцнюють і тонізують судини, нормалізують артеріальний тиск", - радить Олександр Стецько.

Високий кров'яний тиск у будь-якому віці може прискорити розвиток деменції - синдрому стійкого порушення розумових функцій унаслідок органічного ураження мозку.

Це доводить дослідження, опубліковане в журналі American Heart Association journal Hypertension.

Зараз ви читаєте новину «Як впоратися зі стрибками тиску від зміни погоди». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути