четвер, 28 грудня 2017 22:05

Як правильно робити інгаляції: 5 порад лікаря

Небулайзером найдієвіше лікувати дихальні шляхи. Він подає ліки в легені, минаючи шлунково-кишковий тракт, без потрапляння в кров. Про це переконує Євген Симонець, столичний пульмонолог.

Автор: Катерина Романчук
  Через трубку небулайзера люди вдихають пару з ліками
Через трубку небулайзера люди вдихають пару з ліками

Небулайзер це пристрій у формі коробки з трубкою, який лікує за допомогою дрібної пари кімнатної температури. Через трубку люди вдихають пару з ліками. Інгаляцію роблять через годину після прийому їжі. Триває 10–15 хв.

Інгалятори бувають компресорні, ультразвукові і мембранні. Для домашнього лікування краще підійде компресорний. Він подає частинки різного розмірі – і крупніші, і дрібні.

Потрібно залити не більше 5 мл розчину. Увімкнути апарат, одягнути маску і ротом робити вдих,а носом видих. Якщо запальний процес відбувається тільки в трахеях та бронхах, а нежитю немає - можна інгалюватися через мундштук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 найточніших ознак, які свідчать про менінгіт

Для лікування бронхоспазму призначають препарати, які розширюють просвіт бронхів. Для розрідження мокротиння – муколітики. В них на упаковці вказано, що це розчин для інгаляції. Можна в резервуар наливати збір відхаркувальних трав, але її треба процідити через целюлозний папір, щоб не забивати мембрану приладу.

"Для розширення бронхів можна вдихати препарати тричі на день, а відхаркуючі – зранку і в обід. На ніч не можна. Людина перед сном має відкашлятися. Слизова трахеїв та бронхів вистелана рухливими війками. Коли накопичується багато мокротиння, то вони майже не рухаються. Під час сну накопичується його стільки, що людина може закашлятися вночІ", - говорить лікар.

Таку процедуру можна робити дітям і дорослим. В наборі є велика й мала маски. Після кожного використання її потрібно дезинфікувати. Протерти спиртом або прокип'ятити. Буває достатньо облити окропом. Дорослі замість маски можуть використовувати насадку — мундштук.

Автор: Катерина Романчук
  Через трубку небулайзера люди вдихають пару з ліками
Через трубку небулайзера люди вдихають пару з ліками
Зараз ви читаєте новину «Як правильно робити інгаляції: 5 порад лікаря». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути