Збалансоване харчування відіграє важливу роль у функціонуванні мозку. Лікар-дієтолог Оксана Скиталінська порадила, як зберегти мозок здоровим.
"Коли говоримо про мозок, то не треба забувати і про здоров'я інших органів, бо все в організмі пов'язане. Багато хто каже: "Поїм солодощів, бо мозку потрібна глюкоза". Але, щоб мозок працював добре, йому потрібно, щоб до нього поступали і всі інші необхідні і корисні речовини. Це все ті речовини, про які ми увесь час говоримо і добре знаємо: білки, жири, вуглеводи, вітаміни.
Мозку необхідні і амінокислоти. Із них утворюються нейромедіатори - "посередники", які передають сигнали від однієї нервової клітини до іншої. Як надлишок, так і нестача амінокислот, шкодить організму.
Коли є надлишок амінокислот або дефіцит, то мозок може бути увесь час у збудженому стані або навпаки – у пригніченому. З'являється депресія, людина погано запам'ятовує щось. Буває і безсоння, слабкість, апатія. А іноді – сильна депресія аж до суїцидальних думок", - коментує Оксана Скиталінська.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали 10 причин постійної втоми
Щоб мозок працював добре, необхідне і здоров'я інших органів. Треба, щоб був здоровий кишечник і печінка.
1. Для цього треба прибрати із раціону цукор – тістечка, солодкі напої, бублики тощо.
2. Також виключити ту їжу, яка містить велику кількість барвників, консервантів. Це стосується ковбасок і сосисок, бо в них додають консерванти, щоб ті не псувалися.
3. Для кишечної мікрофлори корисне насіння льону, топінамбур і квашені продукти. Також - квас із буряка, квас із фруктів, овочів, ягід.
4. Також у їжі має бути достатньо клітковини. Зокрема, вона є в яблуках, буряку, вівсяних висівках, морських водоростях.
5. Важливо "годувати" свої кишкові мікроорганізми продуками, багатих пребіотиками. Із напоїв ними багатий цикорій, із харчів - топінамбур. Їсти його виключно у сирому вигляді. Приміром, додавати чайну ложечку топінамбуру в салат.
6. Також корисне насіння льону. Можна додавати не більше чайної ложечки попередньо розмоченого насіння у салат або в йогурти. Насіння також можна збити блендером у вигляді коктейлю з кисломолочними продуктами або ягодами.
7.Треба виключити штучні продукти. Ми знаємо, що вафлі не ростуть на деревах, а круасани чи сосиски не закопані в землі. Їх треба перестати їсти.
8. Щоб печінка добре працювала, також потрібні якісні жири. Вони не окислюються в організмі і мають дуже сильну протизапальну дію. Тому у страви треба додавати оливкову олію extra virgin, але не смажити на ній, а використовувати лише у сирому вигляді. Також корисні омега-3 жирні кислоти - рослинні та рибні. Омега-3 можна споживати в капсулах. Вони також є у скумбрії, оселедці. Є і рослинні Омега-3 жири. Ними багате насіння льону, насіння чіа, горіхи.
9. З раціону треба повністю виключити трансжири: маргарин, спред, напівфабрикати, тістечка, листкове тісто. Жири не просто так потрапляють у клітини. Вони між собою конкурують. І може трапитися так, що трансжири можуть витісняти корисні жири, вбудовуються у мембрани нервових клітин, і тоді ці клітини будуть погано функціонувати.
10. Ягоди бажано брати різного кольору і краще дикорослі. Пігменти, які надають їм кольорів захищають організм від гіпоксії, допомагають розширювати кровоносні судини. Цитрусові також дуже важливі. Особливо - апельсин та грейпфрут. У них є речовини, які зменшують гіпоксію в мозку.
Коментарі