



В умовах російської збройної агресії в Україні тривають віялові та аварійні вимкнення електроенергії.
Про те, як зберігати харчові продукти в таких умовах, повідомило Міністерство охорони здоров'я.
"Ось декілька порад, які допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання", – пише МОЗ.
У холодильнику має бути температура +4 °С або нижче, у морозильній камері – не вище -4 °С.
Заморозьте контейнери з водою, щоб мати змогу зберегти температуру вашої їжі за температури 4° С або нижче, якщо вам доведеться виймати продукти з холодильника.
За можливості придбайте сухий або блоковий лід.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як харчуватися, щоб попередити цукровий діабет
Якщо вже електроенергію вимкнули, тримайте дверцята холодильника ы морозильної камери закритими, адже в такому випадку продукти залишаються безпечними до 4 год. у холодильнику, 48 год. у повній морозилці, 24 год. у напівпорожній морозилці.
Якщо електроенергія вимкнена більш ніж 4 год, помістіть лід до продуктів у холодильну камеру.
Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте будь-яку їжу з незвичним запахом, кольором чи текстурою.
Перевіряйте температуру продуктів, що зберігаються у морозилці або у холодильнику з додатковим джерелом холоду. Ви можете безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4 °С або нижче.
Також спробуйте заздалегідь підготуватися і зробити запас харчових продуктів, що не потребують особливих умов зберігання (хліб, печиво, бублики, консерви тощо).
При цьому віддавайте перевагу харчовим продуктам із мінімальною кількістю солі (рекомендовано не більше 0,3 г солі на 100 г продукту) і цукрів (не більше 10 г на 100 г продукту).
Намагайтесь готувати страви у невеликій кількості, щоб не зберігати їх тривалий час.
Купуючи харчові продукти, надавайте перевагу тим, що найменше втрачають якість без холодильника.
Крім того, харчі також можна зберігати в термосумці, у погребі чи підвалі й на балконі, якщо за вікном мінусова температура.
Українцям порадили, як харчуватися в умовах війни, щоб зберегти здоров'я. Використовуйте принцип тарілки здорового харчування. Пам'ятайте, що білки, вуглеводи й жири однаково важливі, але раціон має бути збалансований.
Щоб зменшити стрес, потрібно намагатися дотримуватися режиму сну. МОЗ дало поради, що робити, якщо мало рухаєтеся.
Коментарі