Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 09:33

Хронічний стан переріс в епідемію

Хронічний стан переріс в епідемію
Хронічна втома виникає від дефіциту вітамінів та стресу. Фото: harchi.info

12 травня відзначають Міжнародний день запобігання синдрому хронічної втоми. Це стан втоми протягом шести місяців, який не зникає після відпочинку. Його причини поки що не визначили.

Може виникати на фоні герпесу, краснухи, стресу, зниження резистентності імунної системи, зниження або підвищенням артеріального тиску, неправильного харчування, депресії, дефіциту вітаміну В12 та D, а також гормональних порушень.

1938 року американські лікарі описали перші випадки цього захворювання, яке тоді вважали атиповим поліомієлітом. Пізніший аналіз ранніх спалахів показав, що це були випадки нового захворювання, яке в той час назвали "міалгічним енцефаломієлітом".

Це захворювання 1988-го американські дослідники назвали "синдромом хронічної втоми, який спричинює вірус Епштейна - Барр". Зараз вивченню цього синдрому приділяють багато уваги. Особливо після епідемії 1985 року в США в курортному містечку Інклайн-Віллидж, коли до лікарів звернулися багато пацієнтів зі скаргами на хронічну втому та безсилля, малоенергійність. Також мали пригнічений настрій аж до рівня депресії, немотивований біль у суглобах та м'язах вивченню цього синдрому приділяють багато уваги.

Частіше хвороба виникає в молодих енергійних осіб у віці 25-49 років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Правильний сигнал будильника позбавить ранкової втоми

Лікування:

- лікувальна фізкультура;

- йога;

- раціональне харчування;

- правильний режим праці та відпочинку;

- прийом вітамінів та адаптогенів.

Якщо ви повернулися додому після важкого тренування або старанної прополки бур'янів на дачі, тепла ванна - те, що потрібно, щоб зняти м'язовий біль. Дослідження вчених Університету Еребру в Швеції показують, що нагрівання м'язів після фізичної активності допомагає їм відновитися.

Для посилення ефекту спробуйте додати у воду одну-дві чашки англійської солі, або солі Епсома. Вона також сприяє розслабленню м'язів і зменшує їх напругу.

Зараз ви читаєте новину «Хронічний стан переріс в епідемію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути