середа, 06 жовтня 2021 10:04

Е-лікарняні полегшують процес: що потрібно знати про нововведення

Е-лікарняні полегшують процес: що потрібно знати про нововведення
47 тис. лікарів видали вже більше 1,1 млн електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність. Фото: profpressa.com

З 1 жовтня в Україні діють електронні лікарняні. Близько 3 тис. лікарень вже підключили до єдиної інформаційної медичної системи. 47 тис. лікарів видали вже понад 1,1 млн електронних медичних висновків про тимчасову непрацездатність.

Людині тепер не потрібно вказувати адресу підприємства, місця роботи й посаду. Це полегшує процес. До того ж лікарняні не можна загубити, бо вони в електронній системі охорони здоров'я розповів Gazeta.ua сімейний лікар Ярослав Аркуша:

"В аптеках показувати лікарняні не потрібно. А для пенсіонерів це теж зручно, адже інформація йде напряму в Пенсійний фонд. Єдиний мінус, що програма може не підписувати медичний висновок тимчасової непрацездатності протягом декількох днів. Тому сімейним лікарям потрібно слідкувати за цим лікарняним листом, бо якщо його не підписати електронним підписом, він буде не дійсним".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робити, якщо не прийшла компенсація за електроопалення

Електронні лікарняні мають медичний висновок після обстеження лікаря із загальним діагнозом. Він заводиться в Реєстр, і лікар завіряє документ електронним підписом. Людина отримує через смс-повідомлення медичний висновок тимчасової непрацездатності. Лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду. Там формується відкритий електронний листок непрацездатності.

У лікарнях працюють над об'єднанням баз Пенсійного фонду і баз, які запроваджувалися сімейними лікарями, каже начальниця управління охорони здоров'я Олександрійської міської ради Тамара Сакара:

"Ми вже розпочали роботу з базами. У нововведені є деякі недопрацювання. Наприклад, у суботу, 2 жовтня, система зависла по всій Україні. І в нас виникли труднощі з пацієнтами, з якими ми вже почали працювати по лікарняних. У зв'язку з цими неполадками нам дозволили поки що видавати традиційні лікарняні".

Електронний лікарняний планували запровадити з 1 квітня 2020 року, однак цього не сталося через технічні проблеми. Нововведення перенесли на 1 вересня 2021-го. Але остаточний повний перехід на електронні лікарняні відбувся 1 жовтня, оскільки не всі медики до цього опанували систему.

Зараз ви читаєте новину «Е-лікарняні полегшують процес: що потрібно знати про нововведення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути