Нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань, повідомляє МОЗ.
За даними ВООЗ, здоров'я людини на 70% залежить від того, що вона їсть. Науково доведено, що нераціональне харчування суттєво впливає на тривалість життя людини та призводить до виникнення та розвитку неінфекційних захворювань: серцево-судинних, онкологічних, діабету, порушення обміну речовин. На жаль, сьогодні ця проблема стала головним викликом для системи охорони здоров'я в Україні. Діабет, рак, серцево-судинні захворювання, хронічні хвороби органів дихання зумовлюють понад 2/3 загальної захворюваності та близько 86% смертей українських громадян.
"В основі щоденного раціону кожного українця повинні бути овочі та фрукти 5 порцій на день, далі продукти тваринного походження, зернові і бобові, правильні жири, наприклад, горіхи і, нарешті, прості вуглеводи", – розповідає гастроентеролог Наталія Харченко.
За словами експертів, особливої уваги потребують діти. Відповідно до рекомендацій МОЗ, в день вони мають споживати 500-800 грам овочів і фруктів.
Проте, згідно з опитуванням, проведеним під час міжнародного проекту "Здоров'я та поведінкові орієнтації учнівської молоді", фіксуються суттєве погіршення харчових звичок дітей.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Дієтологи назвали продукти, які обов'язково треба прибрати з раціону
Загальна частка учнів, які повністю відмовляються від сніданку у будні, протягом навчання у школі збільшилася майже втричі – з 5,9% у 10-річних до 17,2% у 17-річних.
Третя частина опитаних зазначила, що овочі та фрукти вживають максимум до 4 разів на тиждень.
"З кожним роком у раціоні харчування школярів суттєво падає відсоток поживно цінних продуктів, таких як фрукти, овочі, молочна та кисломолочна продукція, натомість зростає споживання вуглеводів, особливо швидких. Це призводить до виникнення нової загрози для здоров'я суспільства – ожиріння та діабету", – коментує Олег Швець, експерт за напрямком "дієтологія" МОЗ.
Коментарі