Ексклюзиви
середа, 29 вересня 2021 18:47

До нового року Україна вийде з пандемії - експерт

До нового року Україна вийде з пандемії - експерт
Замість обов'язкової вакцинації потрібно застосовувати позитивні стимули для вакцинованих. Фото: pixabay.com

Епідеміологічна ситуація в Україні погіршується. Кількість хворих на коронавірус збільшується.

До нового року хвиля має закінчитися, й Україна вийде з пандемії, розповів Gazeta.ua міністр охорони здоров'я 2014 року Олег Мусій:

"Але варто пам'ятати про карантинні правила й переконувати людей дотримуватися їх. Нагадувати, що носіння маски зменшує ризик захворювання на 80%. Пандемія ще не закінчилася".

Нова хвиля абсолютно не схожа на торішню. 2020 року в Києві працювали одразу дев'ять ковідних лікарень. Зараз лише дві, розповідає інфекціоніст Євген Дубровський:

"У лікарні потрапляють люди із супутніми хворобами. МОЗ заявляв, що 98 відсотків госпіталізованих невакциновані. Тому що щепили не тих. У Великій Британії та Ізраїлі насамперед вакцинували людей похилого віку. Молодь остання отримала щеплення. У нас навпаки. Вакцинували молодь, яка легше переносить хворобу. А літні люди залишилися без щеплення".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школи закриють: вчителям зробили останнє попередження

Влада хоче запровадити обов'язкові щеплення від коронавірусу для працівників закладів освіти, міністерств, органів влади й місцевих державних адміністрацій.

"Людям варто переконливо пояснювати, а не змушувати. Лабораторно доведено, що тим, хто перехворів, не обов'язково вакцинуватися. Наприклад, половина працівників освітніх закладів перехворіли. А хочуть, щоб 80 відсотків були щеплені. Імунітет після щеплення не гірший, ніж після хвороби", - пояснює епідеміолог Алла Мироненко.

Замість обов'язкової вакцинації потрібно застосовувати позитивні стимули для вакцинованих від фінансової допомоги до різних пільг.

"Такий спосіб практикують за кордоном. Це б допомогло щепити більше людей, ніж 12 відсотків, - додає Олег Мусій. - З таким темпом вакцинації ми не сформуємо колективний імунітет. Тож варто зусилля спрямувати на медичну сферу. Облаштувати реанімаційні, кисневі ліжка для хворих із тяжким перебігом".

Осіння хвиля 2021 року призведе до колективного природного імунітету. Перехворіють ті, хто ще не хворів. 45% населення вже пережили коронавірус.

Чернівецька, Харківська й Донецька області незабаром можуть перейти в червону зону через негативну динаміку захворюваності на коронавірус. У всіх трьох регіонах зайнятість ліжок із киснем на рівні 61- 67% за норми 65%.

Зараз ви читаєте новину «До нового року Україна вийде з пандемії - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути