
Набрати вагу так само важко як і скинути її. Якщо з цим нічого не робити, органи розучаться правильно працювати і розвинеться анорексія. Про це Gazeta.ua розповів Борис Скачко, столичний дієтолог.
"Для набору ваги основну роль грає справність травної системи. Якщо вона працює не на повну силу, їжа накопичується в кишечнику, підсилюється здуття і розмножуються бактерії. Якщо є хронічний гастрит, значить у шлунку виробляється багато шлункового соку, їжа погано дезінфікується. А білкові продукти майже не перетравлюються: м'ясо, риба, яйця, горох, квасоля. Без лікування до гастриту приєднуються дисбактеріоз кишечника і хронічний панкреатит, які проявляється здуттям кишечника, проносами або закрепами, відрижкою, бурчанням у животі, печією, поганим запахом з рота та постійною слабкістю.
Важливо, як саме людина пережовує їжу.
Тверду їжу треба пити. Наприклад, жувати макарони, доки вони не перетворяться на однорідну масу, яка нагадує молоко. Тоді тільки можна ковтати. Їжа точно перевариться. Якщо людина просто ковтає шматки, переварюється тільки поверхня. Перевірити це можна на молодій моркві. Якщо пожувати її недостатньо, вона вийде з організму такими ж шматками", - каже лікар.
Щоб дізнатися, як їжа перетравлюється в організмі, треба здати аналіз калу — копрограму.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як правильно мити свіжі фрукти
Для підсилення роботи травних залоз і набору ваги треба комплексно перевірити людину. Це можуть бути збої на рівні порожнини рота, шлунка, підшлункової залози чи жовчного міхура. Роблять УЗД, копрограму та ставлять зонд.
Коментарі