Ексклюзиви
субота, 02 лютого 2019 01:35

Чим небезпечні штучні вітаміни
6

  Штучні вітаміни не тільки не перешкоджають розвитку хвороб, а навпаки часто провокують їх.
Штучні вітаміни не тільки не перешкоджають розвитку хвороб, а навпаки часто провокують їх.

Багато хто переконаний: краще пропити курс полівітамінів, ніж їсти яблука і персики, які, цілком ймовірно, вирощені із застосуванням хімії. Але чи дійсно штучні препарати - гідна заміна натуральним вітамінам? Про те, як синтетичні вітаміни можуть вплинути на наш організм, пише marieclaire.ru

Вітаміни, створені в лабораторіях, набули широкого поширення в 80-і роки минулого століття. Тоді численні дослідження довели, що люди, які регулярно харчуються фруктами і овочами, рідше страждають від серцево-судинних і онкологічних захворювань. Вчені почали розробляти і популяризувати синтетичні вітамінні комплекси, вважаючи, що так допоможуть людям позбутися від хвороб. Але в більшості випадків прийом таких вітамінів пройшов абсолютно безслідно: шкоди організму вони не завдали, але й користі від них теж не було.

Увага, синтетичні препарати

 

Після досліджень дії полівітамінів, виявилося, що синтетичні препарати не тільки не перешкоджають розвитку хвороб, а навпаки часто провокують їх. Особливо погані результати показали штучні вітаміни A і E. Вони збільшували ризик інсультів та інфарктів, а у курців зростала ймовірність раку легенів. Особливо небезпечне поєднання вітаміну А з бета-каротином: дослідження показали, що ризик раку кишечника при цьому збільшується на 30%. В ході багаторічних досліджень було доведено, що штучний вітамін Е на 20% збільшує число крововиливів в мозок. Нагадаємо, що мова йде тільки про синтетичні вітаміни, отриманих не з продуктів.

Улюблений багатьма вітамін С в таблетках і драже також не порадував дослідників. Виявилося, що він знижує вироблення інсуліну і пригнічує діяльність підшлункової залози. Крім того, штучні форми вітаміну С знижують швидкість передачі нервових імпульсів, що призводить до порушень координації рухів та м'язової втоми. Окремим дослідженням піддалися жінки похилого віку. Вчені виявили стійку закономірність між вживанням ними синтетичних вітамінів E і С і відкладенням солей кальцію в судинах. Більш ніж у 30% піддослідних стало більше таких відкладень на стінках судин. Тільки 14% відчули невелике поліпшення. У 50% жінок ситуація не змінилася. Відповідно, це ще раз підтверджує думку, що синтетичні вітаміни - всього лише пустушка, іноді приносить організму більше шкоди, ніж користі.

 

Реакції на вітаміни чітко можна відстежити у вагітних. Більшість майбутніх мам приймають рекламовані полівітамінні добавки, розроблені спеціально "для вагітних". Насправді ж відмінність цих препаратів від звичайних полягає лише в тому, що в них трохи зменшене дозування деяких вітамінів. У багатьох вагітних, які почали приймати ці комплекси, були виражені нудота і блювота. Більшість з них відмовлялися від препарату. Але деякі все одно допивали препарати. Як тільки ви бачите якусь побічну реакцію, треба одразу ж припиняти прийом, і стосується це не тільки майбутніх мам.

В результаті дослідження, проведеного співробітниками Бостонського університету, були зроблені невтішні висновки: вживання штучної форми вітаміну А на ранніх стадіях вагітності може призводити до дефектів у новонароджених. У США навіть проводилася кампанія проти додавання цього компонента в полівітаміни для майбутніх мам. Однак майже у всіх вітамінних комплексах для вагітних вітамін А присутній досі.

Алергічні реакції на синтетичні вітаміни виникають найчастіше через ароматизатори та барвники, ідентичних натуральним, які щедро додають до вітамінних комплексів. Особливо стараються фармкомпанії при виробництві вітамінів для дітей. На такі сиропи у малюків часто виникають сильні алергічні реакції. Причому навіть у тих, хто взагалі ніколи не страждав на алергію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали помилки, через які не допомагають ліки

Чи потрібні вітаміни для вагітних

 

Безумовно, потрібні. В організмі майбутньої мами зростає число біохімічних реакцій, тому підвищується витрата вітамінів, мінералів і мікроелементів. Найчастіше жінка приходить до вагітності з дефіцитом цих необхідних речовин, і їх нестача особливо відчувається майбутньою мамою. Проблеми з зубами, випадає волосся, ламкі нігті, - все це явно вказує на нестачу кальцію і певних вітамінів. Тому лікарі рекомендують витримати деякий проміжок між вагітностями, щоб організм встиг відновити запаси цих життєво важливих речовин. Щоб не допустити таких станів і не підірвати здоров'я, прийом вітамінів обов'язковий. Однак важливо, щоб це були натуральні вітаміни, а не синтезовані в лабораторії.

Де взяти натуральні вітаміни

 

Вітамін С. Найбільше вітаміну С міститься в шипшині. Для того щоб при заварюванні сушеної шипшини зберегти цей вітамін, необхідно стежити за температурою води. Вона не повинна бути вище 75 градусів. Ще один лідер рейтингу - червоний перець. До речі, цитрусові знаходяться на останніх місцях топової десятки. Вітамін С в натуральному вигляді необхідний нашому організму. Він дійсно підтримує імунітет і допомагає впоратися із застудою. Дефіцит цього вітаміну негативно позначається на великій кількості біохімічних реакцій. При його сприянні організм засвоює залізо. Стосовно аскорбінової кислоти, це такий самий синтезований в лабораторії вітамін.

Вітамін А (ретинол). Найсмачніше джерело цього вітаміну - свіжовичавлений морквяний сік, який обов'язково потрібно пити з вершками або оливковою олією. Також багата на вітамін А їжа тваринного походження - масло, сметана, печінка. Ретинол необхідний для зору: якщо його не вистачатиме, імовірний ризик порушення сутінкового зору, це стан ще називають "курячою сліпотою". Також вітамін А відповідає за стан та імунітет шкіри і слизових. При його дефіциті можуть легко розвиватися запальні захворювання.

Вітамін Е (токоферол). Важливий для гарного протікання вагітності. Саме тому його призначають всім майбутнім мамам для профілактики загрози викидня. Крім того, він підвищує еластичність шкіри, а тому попереджає появу розтяжок. Вагітним прописують його у вигляді червоних капсул. Синтетичний вітамін Е і натуральний ідентичні за складом, але відрізняються за властивостями. Тому, щоб отримувати від нього тільки користь, краще все ж використовувати його в натуральному вигляді. Джерела вітаміну Е - це перш за все рослинна їжа: висівки, проросла пшениця, рослинні масла і всілякі злаки.

 

Фолієва кислота (вітамін В9). "Фоліум" - це "лист". В9, або інакше фолієва кислота - вітамін, що міститься в листі. Салат, петрушка, кріп, селера, бадилля овочів, листя смородини, шипшини, - все це хороша альтернатива штучним препаратам. І в м'ясі, і в яйцях, і в молочних продуктах також міститься ця речовина. Доведено, що прийом фолієвої кислоти, особливо ще на етапі планування вагітності, знижує ризик утворення вад розвитку у плода. Тому майбутнім мамам обов'язково потрібно їсти більше зелені.

Вітамін D. Вітамін D не тільки надходить до нас з їжею, а й виробляється нашим організмом під впливом сонячних променів. Якщо у вашому місті мало ясних днів, то на друге джерело сподіватися не доводиться: вам необхідно отримувати цей вітамін з їжею. Особливо це стосується дітей, які перебувають в періоді активного росту. Можна приймати риб'ячий жир - природне джерело вітаміну D, а можна купити в аптеці масляний розчин вітаміну D. Водний не підходить, бо цей вітамін жиророзчинний. Будьте обережні з дозуванням, адже цей вітамін накопичується в тканинах і складно з них виводиться. Пам'ятайте: краще великий недолік вітаміну D, ніж його навітьневеликий надлишок.

Краще джерело вітамінів - це свіжі та якісні продукти: овочі, фрукти, зелень, м'ясо, злаки, риба, масло. Але іноді вітамінів, що надходять з їжею, недостатньо. Так буває, коли людина змушена дотримуватися суворої дієти або якщо його меню одноманітне. Часто авітаміноз наздоганяє нас в міжсезоння. З такою ж нестачею вітамінів стикаються вагітні жінки. У цьому випадку варто звернути увагу на натуральні вітамінні комплекси, які можна придбати в аптеці.

Перш за все, читайте склад. Натуральні мультивітаміни часто маркуються написом "100% натурально". Крім того, подивіться на назви компонентів. Замість "вітамін А" або "ретинол ацетат" (синтетичний вітамін) на натуральних вітамінах має бути написано "ретинол пальмітат". Звичайно, в процесі виробництва таких вітамінів також неминуче додавання різних речовин, наприклад, наповнювачів. На деякі з таких компонентів може виникнути алергія або якась інша реакція, тому підбір вітамінів - справа індивідуальна. Однак, в першу чергу, все ж рекомендується включити в своє меню якомога більше корисної і здорової їжі.

Зараз ви читаєте новину «Чим небезпечні штучні вітаміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути