субота, 17 лютого 2024 23:25

Чи варто спати в шкарпетках
5

  Комфортні шкарпетки прискорюють процес засинання мінімум на 15 хвилин.
Комфортні шкарпетки прискорюють процес засинання мінімум на 15 хвилин.

Дехто вважає, що спати в шкарпетках просто негігієнічно, а комусь не подобається відчуття чужорідного на ногах під час відпочинку. Інші ж, навпаки, люблять утеплювати ноги перед сном і навіть збирають цілі колекції затишних нічних шкарпеток. Вірити в прикмети або прислухатися до рекомендацій фахівців - вибирати тільки вам.

Чому в шкарпетках спати не можна - народна мудрість у прикметах

Існує повір'я, що подружжю і коханим не слід спати в шкарпетках. Вважається, що це призводить до охолодження любовних стосунків, близькі люди починають віддалятися один від одного, в результаті все може завершитися розставанням.

 

Існує і ще одна схожа прикмета, яка обіцяє тому, хто спить в шкарпетках, скандали і розбіжності з близькими родичами.

За професійною прикметою медичних працівників лягати спати в шкарпетках під час чергування - до тривожного пробудження і безсонної робочій зміні.

Між тим, езотерики підтверджують народне судження про шкоду шкарпеток під час сну. На їхню думку, через ступні відбувається вивільнення накопиченого негативу за день, тому вночі ноги мають бути відкриті. Якщо людина спить в шкарпетках, її може супроводжувати регулярна ранкова втома.

Стародавні прикмети про шкарпетки

Якщо розглядати забобони про шкарпетки в контексті історії, можна побачити негативне ставлення наших пращурів до сну в шкарпетках. Наприклад, в селянському середовищі віталося збирати для себе комплект похоронного одягу заздалегідь. Обов'язковим елементом були онучі, які в той період грали роль сучасних шкарпеток. І чоловіків, і жінок хоронили саме в онучах, а не босоніж. Варто відзначити, що цієї традиції більшість людей дотримується і сьогодні: чоловіків ховають в шкарпетках темного кольору, а жінок - в шкарпетках або панчохах світлих відтінків.

Забобонні люди старшого покоління і жителі сіл досі не рекомендують укладати дитину спати в шкарпетках - лише холод і хвороби є винятком.

Народна прикмета рекомендує надягати шкарпетки починаючи з лівої ноги, інакше - буде біда. За прикметами дарувати чоловікові шкарпетки - поганий знак.

А у татаро-монгол з "покритими" стопами спали ізгої і зрадники. Таким чином, зрадників ніби карали за скоєні злочини.

Релігійні забобони

 

Серед євреїв також існують повір'я, що забороняють спати в шкарпетках. Нібито чоловік, що дозволяє собі відпочивати не з голими стопами, пробує смак смерті. Дехто доповнює цю прикмету - у такої людини обов'язково погіршиться пам'ять.

Однак, згідно з текстом Талмуда, мова йде про сон у взутті, а про шкарпетки в Святому Письмі нічого не говориться. До того ж цей закон адресований не тільки чоловікам, але і жінкам.

Подібні упередження існують і серед мусульман. Правда, прямих доказів цієї релігійної заборони не знайдено.

Думки вчених: за і проти шкарпеток

Про те, що шкарпетки роблять процес сну більш комфортним і навіть цілющим, вчені повідомляли неодноразово. Але і в науковому середовищі зберігається двояке ставлення до цього питання.

Психологія явища

Сплячих можна розділити на дві категорії: ті, хто не може спати без шкарпеток, і ті люди, які засипають виключно босоніж. На перший погляд, таку різницю звичок можна пояснити біологічними і фізіологічними причинами. Але психологи пояснюють це по-своєму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На якій стороні спати корисно для здоров'я

Прихильники шкарпеток - хто ж вони?

Ті, хто спить в шкарпетках, за своєю природою мерзляки, як правило, це люди з повільним метаболізмом і поганим кровообігом. З точки зору психології, особистості, схильні до підвищеної чутливості температурного режиму, люблять домашній затишок і тяжіють до стану повної безпеки. Завзяті носколюби вибудовують з оточуючими досить глибокі, довірливі відносини. А при взаємодії з близькими і коханими величезне значення для них має саме тактильне спілкування - обійми, поцілунки, дотики.

 

Якщо ви не можете спати в шкарпетках

Не можете заснути, якщо на ваших ногах щось надіто? Скоріш за все, у вас швидкий метаболізм, хороший кровообіг і щільна шкіра. Але психологи стверджують, що тут справа не тільки в фізіології. Ті, хто відкидають шкарпетки і сплять босоніж, відрізняються незалежним характером, вони оберігають особистий простір від непотрібного спілкування і неприємних їм людей. Якщо ви обов'язково знімаєте шкарпетки перед тим, як лягти в ліжко, роль захисника або опікуна вам прекрасно знайома. Вважається, що з такими натурами нелегко налагодити контакт, але якщо вони впускають людини в своє життя, то це неспроста.

Інші корисні аргументи

Останні дослідження вчених-сомнологів вказують на користь шкарпеток під час сну. Правда, для отримання позитивного ефекту до вибору нічних шкарпеток слід поставитися серйозно. Фахівцями доведено, що комфортні шкарпетки прискорюють процес засинання мінімум на 15 хвилин.

Плюси

У холодну пору року цей базовий елемент гардеробу допомагає зігрітися і заснути. Вчені стверджують: теплі шкарпетки з натурального матеріалу і без гумки, що стискає ногу, зігріють набагато швидше, ніж кілька ковдр. Шкарпетки стабілізують температуру тіла, дозволяючи теплу розподілитися рівномірно. За рахунок цього досягається ефект швидкого засипання і глибокого сну. Більш того, вважається, що за допомогою шкарпеток можна позбутися від безсоння або хоча б полегшити його перебіг.

Важливо, щоб в шкарпетках були відсутні синтетичні волокна і жорстка резинка, яка погіршує кровообіг. А також в ліжко рекомендується лягати тільки в чистих шкарпетках, спеціально придбаних для сну і відпочинку.

 

Мінуси

Синтетичні шкарпетки з тугою резинкою - невдале рішення для сну. Такі шкарпетки, навпаки, будуть здавлювати ногу і перешкоджати зігрівання і засипанню. Крім того, медики говорять про ймовірність утворення грибка, бо шкідливі шкарпетки з ненатуральних волокон можуть викликати підвищену пітливість стоп.

Зараз є великий вибір спеціальних шкарпеток. Наприклад, медичні шкарпетки виробляються з лляних і бавовняних ниток, що дозволяють ногам "дихати". А головна перевага таких шкарпеток полягає у відсутності гумки. Їх використовують не тільки для сну, але і в повсякденному житті. Люди, які страждають на діабет, віддають перевагу медичним шкарпеткам, бо вони не перешкоджають нормальній циркуляції крові.

Сон в шкарпетках рекомендувався ще нетрадиційною китайською медициною як засіб від безсоння. Вчені ж стверджують, що люди, які сплять в шкарпетках, відрізняються не тільки міцним сном, але й більш сильними оргазмами. Згідно з наведеними ними даними, секс в шкарпетках покращує сексуальні відчуття у 80% пар. Жінки в 1,6 рази частіше досягають оргазму, якщо вони не знімають шкарпетки під час сексу з чоловіком. За словами фахівців, в шкарпетках жінки відчувають себе в безпеці і комфорті, тому швидше розслаблюються. Крім того, шкарпетки зігрівають і тим самим сприяють розширенню кровоносних судин, активації кровотоку в нижній частині тіла, а це позначається на чутливості.

Зараз ви читаєте новину «Чи варто спати в шкарпетках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути