середа, 05 червня 2019 17:47

Чи має право лікар відмовитися від пацієнта: відповідь МОЗ

Чи має право лікар відмовитися від пацієнта: відповідь МОЗ
Є випадки, у яких лікар може на законних підставах відмовитися від лікування пацієнта. ФОТО: medwriters.ru

Якщо пацієнт не виконує медичних приписів, лікар має право відмовитися його лікувати. Однак допустимо це лише за умови, що життю пацієнта й здоров'ю людей, які його оточують, нічого не загрожує.

"Усі порушення мають бути зафіксовані й задокументовані, а задовільний стан здоров'я пацієнта підтверджений. Наприклад, якщо пацієнт порушує призначений режим, лікар має обов'язково фіксувати у карті, листку непрацездатності, іншій медичній документації вид порушення", — повідомляє МОЗ України на своєму офіційному сайті.

Так само лікарям дозволяється діяти й у випадку, якщо пацієнт порушує правила внутрішнього розпорядку медичного закладу.

Неприпустимою відмова є, якщо пацієнту загрожує смерть або інші тяжкі наслідки.

"Пацієнти, які насправді потребують медичної допомоги, повинні її отримати. У невідкладних випадках, коли є реальна загроза життю людини, медики можуть і мають надавати таку допомогу без згоди пацієнта чи його законного представника", — відзначають у МОЗ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, як продаватимуть ліки за електронним рецептом

Відмовитися підписувати декларацію лікар має право, якщо вже набрав оптимальну кількість пацієнтів: для терапевта це 2000 декларацій, сімейного лікаря — 1800, педіатра — 900.

Причиною для відмови не може бути місце реєстрації, відсутність паспорта, місце проживання в іншому населеному пункті, вік, стать, соціальний статус чи матеріальне становище пацієнта. Не має право відмовитися лікар також через історію хвороби людини чи наявність статусу тимчасово переміщеної особи.

Право відмовитися від ведення пацієнта закріплено в законах України й відповідному наказі МОЗ. Якщо відмова призвела до тяжких наслідків, лікаря можуть оштрафувати або призначити покарання у вигляді виправних робіт чи позбавлення волі до 3-4 років.

Зараз ви читаєте новину «Чи має право лікар відмовитися від пацієнта: відповідь МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути