середа, 27 грудня 2017 05:28

Чого не варто робити при високій температурі

Чого не варто робити при високій температурі
Лікарі пояснили як збити високу температуру. Фото twitter.com

Підвищення температури - це природний механізм захисту в людському організмі.

Чи це загальний жар або ж локальна гіпертермія, такий стан свідчить про інфекцію або запальний процес, з яким наразі активно борються лейкоцити.

Але якою б природною не була висока температура, вона доставляє значних незручностей людині, позбавляючи працездатності та навіть завдаючи фізичних страждань. Більш того, в деяких ситуаціях висока температура (вище 40-40,5°C) може становити загрозу для життя, тому кожній людині потрібно знати, як збивати жар. Лікарі зробили кілька рекомендацій, якими не варто нехтувати, щоб не зашкодити власному організму.

Що робити, щоб знизити високу температуру

У медичній практиці не прийнято збивати жар нижче 38-38,5°C (залежить від індивідуального самопочуття), оскільки до цієї температури організм може справлятися з інфекцією самостійно. А ось при більш високих цифрах йому вже потрібна ваша допомога.

Багато пити

Перше і основне правило під час температури - багато пити. Що більше ви п'єте рідини, то частіше й об'ємніше відбувається сечовипускання, тому швидше виводяться токсини. До того ж, під час температури хворий активно пітніє і втрачає вологу з організму, а допускати зневоднення ніяк не можна.

Обтирання та компреси

Щоб знизити температуру, протирайте тіло рушником, змоченим у холодній воді (можна з додаванням оцту), або прикладайте його у вигляді компресу до найбільш "теплообмінних" зон: лоб, нижня частина потилиці та шия, пахви, зап'ястя, долоні і стопи. У міру нагрівання компресу його необхідно міняти. Не забувайте при цьому постійно заповнювати водний баланс в організмі.

Будь-яке підвищення температури - це ознака хвороби

Прискорити виведення токсинів можна також за допомогою потогінних народних засобів: чаю з листям липи або малини. Майте на увазі, що чаї "зі смаком малини", куплені в звичайному продуктовому магазині, такого цілющого ефекту не мають.

Вітамін С

Відомо, що вітамін С сприяє підвищенню імунітету, що доречно під час лікування ГРВІ. Якщо жар викликаний саме застудою, введіть в раціон цитрусові, чорну смородину, малину, обліпиху, вишню, шипшину.

Очисна клізма

Для шанувальників такої форми лікування можна рекомендувати клізму з відваром ромашки. Звісно, процедура на любителя, але вона швидко та гарантовано виводить велику кількість токсинів.

Жарознижуючі препарати

Сучасна медицина відмовляється від аспірину та анальгіну як жарознижуючих і рекомендує різні препарати ібупрофену. Також можна скористатися розчинними протисимптомними порошками, але пам'ятайте: зняття симптомів - це не лікування хвороби!

Українські лікарі дали рекомендації стосовно того, чого категорично не можна робити при високій температурі.

Не замотуйтесь в 20 ковдр! Те, що при лихоманці треба ретельно пропітніти - правда, але загортаючись в теплий "кокон", ви не даєте температурі виходити назовні і вона ще сильніше нагріває ваше тіло.

Не ставте гірчичники! Причина та ж, плюс якщо гірчичники перетримати - можна дістати опік.

Під забороною також теплі компреси, бані, гарячі ванни, парилки тощо.

Відмовтеся від продуктів, які активізують кровообіг, типу кави й алкоголю.

Не потрібно нагрівати та зволожувати повітря в кімнаті. Це сприяє більш швидкому розмноженню бактерій і може тільки погіршити стан. Краще регулярно провітрюйте приміщення, але уникайте протягів.

Важливо розуміти, що будь-яке підвищення температури - це ознака хвороби, з якою наразі з усіма силами бореться організм. Тому, якщо це не лихоманка від очевидної ГРВІ, обов'язково зверніться за консультацією до лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збудники хвороб почали інтенсивно мутувати.

Захворіти на рак можна не лише через спадковість чи несприятливу екологію. Небезпечні для здоров'я карценогени знаходяться у кожній домівці і можуть суттєво впливати на організм.

Зараз ви читаєте новину «Чого не варто робити при високій температурі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути