Вчені з Бостонського університету довели, що регулярне вживання пива зменшує ризик розвитку каменів у нирках вдвічі.
Такий самий ефект дають чай, кава, вино, апельсиновий сік і пиво.
Про це пише "Ліза".
Вживання солодкої газованої води навпаки підвищує ризик утворення в нирках каменів на 33%.
Вчені аналізували дані 200 тис. учасників трьох великих опитувань щодо дієти, способу життя і стану здоров'я американців.
За час дослідження камені в нирках діагностували у 4,5 тис. осіб.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 3 трав'яні чаї, які відганяють голод
Ті, хто регулярно п'ють каву з кофеїном, ризикують дістати камені в нирках на 26% менше, любителі чаю знижують ймовірність на 11%, вина - 31-33%, пива - на 41%, натурального апельсинового соку - на 12%.
Причина полягає в тому, що підвищене споживання цукру порушує метаболізм кальцію, який бере участь в процесі утворення ниркових каменів.
Зарахування до раціону великої кількості цукру призводить до ожиріння, яке також виступає фактором ризику розвитку каменів у нирках.
Коментарі