вівторок, 11 червня 2019 15:48

Як убезпечити себе від ігрової залежності - поради психолога

Як убезпечити себе від ігрової залежності - поради психолога
Потрібно чітко уявляти кордон між віртуальним та реальним життям. Фото: УНН

У поціновувачів комп'ютерних ігор може розвинутись залежність. Вона виявляється у неконтрольованому захопленні відеоіграми, яке переважає над реальним життям.

"Відеоігри, що використовуються в розумних межах, мають певний психотерапевтичний ефект, сприяють зняттю напруги і зниженню рівня тривожності. Однак у випадку зловживання можуть призводити до протилежного ефекту. Викликають підвищення рівня тривожності, дратівливості й розвитку агресивної поведінки", - каже кандидат психологічних наук, експерт із психологічної кібербезпеки Наталія Бугаєва, передає УНН.

Зловживання відеоіграми може сприяти повному відходу від реальності та розвитку психологічної ігрової залежності.

Діти з ігровою залежністю мають проблеми з успішністю. У них порушуються стосунки в родині та у школі, виникають проблем зі здоров'ям і психікою. Дорослі з ігровою залежністю можуть мати професійні та сімейні конфлікти. У них виникають проблеми соціального, фінансового та правового характеру.

"У випадку ігрового розладу гравець повертається до реального світу тільки для того, щоб задовольнити базові фізіологічні потреби, і знову занурюється у гру. При цьому перебування гравця у кіберпросторі може досягати 18 і більше годин на добу", - зазначила Бугаєва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим корисна ігроманія: неочікувані висновки вчених

Люди з ігровою залежність не можуть контролювати час, який витрачають на ігри.

"Гравець, ототожнюючи себе з героєм гри, реалізується у віртуальному світі, задовольняючи не тільки потребу в грі, але і потребу в досягненні поставленої мети, виробленні спритності, вмінні долати перешкоди, потребу в домінуванні й уникненні небезпеки", - розповіла Наталія Бугаєва.

Щоб не розвинулась ігрова залежність, психолог радить обмежувати час на ігри та не розширювати його. Закінчувати гру та відпочивати, якщо програш призвів до спалаху негативних емоцій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З'ясували, до чого призведе відмова від соцмереж

Не варто грати перед сном і вночі. Виконання обов'язків не повинно залежати від відеоігор.

У реальному житті потрібно мати інтереси, які не залежать від комп'ютерних ігор. Слід розрізняти реальне життя та віртуальне.

Якщо з'явилися психологічні проблеми, слід невідкладно звернутись до профільних фахівців.

Пристрасть до соціальних мереж — пандемія. Вона поширилася у всьому технологічному світі. Інтернет-користувачі не зовсім обізнані про небезпеку сучасних технологій. Колишні співробітники Facebook, Google і Apple запустила кампанію під назвою Truth About Tech. Вони проводять просвітницькі акції щодо небезпеки інтернету.

Зараз ви читаєте новину «Як убезпечити себе від ігрової залежності - поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути