Ексклюзиви
неділя, 05 травня 2019 22:25

Як рятувати життя при інсульті і серцевому нападі: ветеранський проект навчає львів'ян
13

У Львові відбувся тренінг “Базова підтримка життя” від ветеранської організації TacCat First Aid
Фото: Валерій Шмаков
Учасники тренують прийом Геймліха: перша допомога коли щось застрягло в горлі
Парамедик та учасник АТО Людмила Білека показує як перевіряти дихання у потерпілого
У Львові відбувся тренінг “Базова підтримка життя” від ветеранської організації TacCat First Aid
У Львові відбувся тренінг “Базова підтримка життя” від ветеранської організації TacCat First Aid

У Львові в приміщенні URBAN бібліотеки відбувся тренінг "Базова підтримка життя" від ветеранської організації TacCat First Aid. Парамедик та учасник АТО Людмила Білека навчала рятувати життя і правильно діяти в ситуаціях, пов'язаних з раптовим погіршеням здоров'я.

Нажаль в Україні 70% людей помирає до приїзду швидкої (в інших країнах Європи близько 30%), причин багато – погані дороги, відсутність культури пропускання швидкої, відсутність маркування вулиць. Але основна проблема - очевидці бояться надавати першу допомогу, або не вміють це робити.

На курсі пояснювали, як діяти в ситуаціях, що зустрічаються найчастіше, та можуть призвести до смерті. Серед них - непритомність, інсульт, серцевий напад, судоми, перекриття дихальних шляхів (людина подавилась).

"Щороку в Україні реєструють 111 тисяч нових інсультів. Якщо інсульт вчасно не діагностувати, людина може залишитись з одностороннім паралічем. 50% людей помирає в перший рік після інсульту від ускладнень. Лише близько 20% хворих повертаються до нормального життя. Тому варто знати ознаки інсульту та швидко його діагностувати скориставшись простим алгоритмом FAST:

- Faсe – попросити постраждалого посміхнутись (так найкраще буде видно асиметричну посмішку, оскільки один кут роту підіймається, а інший залишається опущеним).
- Arms – попросити постраждалого підняти руки, він може підняти лише одну, або з різною силою
- Speech – мова може бути сплутаною, нечіткою
- Time – якнайшвидший виклик 103. Чим швидше потерпілий опиниться в лікарні, тим краще це буде для його відновлення", - пояснює Людмила Білека.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На залізничному вокзалі помирала жінка і ніхто не захотів допомагати

Часто побачивши людину, яка лежить на вулиці без свідомості, люди проходять повз. Причин багато, від байдужості до боязні відповідальності. Спрацьовує самооправдання "та він просто п'яний, я тільки отримаю в відповідь купу негативу і лайки". Але це може бути як пяний, так і жертва інсульту. Одне не відміняє іншого. Тому завжди краще перевірити, оскільки життя важливіше за тимчасовий дискомфорт.

Якщо людині стало погано в людному місці, нерідко починається паніка, крики і сам потерпілий починає панікувати ще більше. Тому варто говорити не тільки з потерпілим, а й з оточуючими, делегувати їм завдання — когось відправити "за водою", іншого зустрічати швидку, а головне знайти в натовпі помічників. Потерпілого перевести в напівсидяче зручне положення або стабільно-бокову позицію і стежити за життєвими показниками до приїзду швидкої.

"Якщо стається зупинка кровообігу, смерть мозку настає за 5-7 хвилин, максимум до 10 хв. Без кисню починають відмирати клітини мозку. Щоб зберегти мозок живим варто якомога швидше почати робити серцево-легеневу реанімацію. Кожна хвилина зволікання забирає 10% від можливості вижити. А скільки часу їде швидка? 8-10 хвилин в найкращому випадку? – ось тому без першої допомоги очевидців шансу вижити майже немає - розповідає Людмила.

Під час пожежі на різдвяному ярмарку у центрі Львова, потерпілих до приїзду медиків рятував боєць ЗСУ.

Зараз ви читаєте новину «Як рятувати життя при інсульті і серцевому нападі: ветеранський проект навчає львів'ян». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути