середа, 28 серпня 2019 12:45

Як правильно споживати бараболю - поради Супрун

Як правильно споживати бараболю - поради Супрун
Картоплю краще за все запікати чи відварювати в шкірці, на пару або готувати у мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться Фото: vestnik.in.ua

В.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун розповіла про користь картоплі, способи приготування та безпечного збору.

"Україна входить до "п'ятірки" світових лідерів із вирощування картоплі. Споживання свіжої картоплі у всьому світі скоротилося вдвічі порівняно з ХХ століттям. Водночас зросло споживання картоплі переробленої, у тому числі картоплі фрі. Це важлива інформація, адже більшість досліджень про "страшну шкоду картоплі" не враховують, в якій формі її їдять", - написала Супрун у Facebook.

Користь від картоплі: 100 грамів вареної чи печеної картоплі дають нам лише 94 ккал. Це менше, ніж рис чи спагеті. Інша річ, що за раз ми їмо більше, ніж 100 грамів, і їмо картоплю з чимось жирним. Саме приготування картоплі з використанням олії, вершків, сметани, сиру, жирного м'яса, шинки збільшує її калорійність у рази. У картоплі високий глікемічний індекс. Це означає, що рівень глюкози крові зростатиме швидко після поїдання картоплі. У рекомендаціях щодо здорового раціону картоплю відносять до крохмалистих продуктів, як хліб і каші, а не овочів. Їсти картоплю разом краще із овочами. Кількість вуглеводів у порції не зміниться, але сповільнити зростання рівня глюкози можна завдяки овочевому салату і фруктам на десерт. У картоплі мало білка – 1-2%. Але його амінокислотний склад досить повноцінний, і це більше, ніж у низці овочів. У картоплі надзвичайно багато мікроелементів: калію, магнію, фосфору, а також багато клітковини, вітаміни С і В6. Ідеальна страва з картоплі має бути нежирна, холодна, приготована у шкірці та доповнена овочами. Так можна стриматися від переїдання і зайвих жирів.

"Такий крохмаль не розщеплюють ферменти підшлункової, і він "дістається" бактеріям товстого кишківника. Ті, у свою чергу, роблять із крохмалю жирні кислоти з коротким ланцюгом. Споживання страв із резистентним крохмалем (холодної картоплі, сухого хліба) знижує ризик метаболічного синдрому", – зауважила Супрун.

Картоплю краще за все запікати чи відварювати у шкірці, на пару або готувати у мікрохвильовці. Так вітамін С і калій не втрачатимуться. Мікрохвильова піч зберігає вдвічі більше вітаміну С, ніж каструля з окропом. Ще відварену картоплю можна порізати, швидко обсмажити зі спеціями та часником та їсти. Буде скоринка, і не буде просякнутої олією страви. Відварену чи печену картоплю можна додавати до салатів. Пюре можна робити не на молоці чи вершках, як заведено в багатьох сім'ях, а на тій воді, в якій картопля варилася. Це зменшить жирність, позбавить від проблеми з лактозою молока, якщо хтось її не переносить, і поверне калій та інші мікроелементи в страву. Картоплю фрі та чіпси їсти не треба. Фритюр роблять на суміші олій і нагрівають їх за високої температури по кілька разів. Це призводить до утворення трансжирів, а вони сприяють запальним процесам та атеросклерозу.

Вбивати колорадів – корисно для картоплі, але люди традиційно бояться "хімії". Насправді в картоплі, якщо бульби не обробили фунгіцидом, вміст інших пестицидів досить малий – засоби захисту наносять на ботвиння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопля дешевшає: назвали причини

"Головна загроза пестицидів не для кінцевого споживача. Вони діють, передусім, на людину, що їх розпилює, а також можуть потрапляти в середовище і руйнувати біорізноманіття", – сказала Супрун.

В Україні почали збирати картоплю. Ранні сорти викопали в липні, зараз узялися за середньостиглі. Врожай перших і других — гірший від торішнього і позаторішнього. У магазинах цей овоч коштує найдорожче за останні п'ять років — 10–15 грн/кг.

Зараз ви читаєте новину «Як правильно споживати бараболю - поради Супрун». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути