неділя, 24 грудня 2023 19:45

Як не "посадити" шлунок під час щедрого застілля: дієтолог розкрила золоте правило здорової тарілки

Як не "посадити" шлунок під час щедрого застілля: дієтолог розкрила золоте правило здорової тарілки
Дієтолог дала золоті поради, як пережити застілля Під час різдвяно-новорічних свят Фото: pinterest

Коли ми накриваємо святковий стіл, то виходить дуже багато страв, які намагаємось з'їсти чи скуштувати одночасно. При чому все, що є на столі.

Дуже часто господині ставлять на стіл усе найкраще з їхньої точки зору. Тобто дуже багато страв з м'яса, ковбаси, шинки і холодець.

Тому треба знати про основне правило здорового харчування: воно має відповідати правилу здорової тарілки, розповіла лікар-дієтолог Оксана Скиталінська у коментарі Gazeta.ua

Який має вигляд тарілка здорового харчування

Якщо умовно поділити її навпіл, то половину займають овочі та фрукти (фруктів менше), друга половина поділена на четвертинки, з яких одна -- це білкові продукти (яйця, м'ясо, риба, молочні, бобові, гриби), а інша -- це корисні зернові (крупи цільнозернові та цільнозерновий/висівковий хліб), а також трохи горіхів та насіння.

"Уявіть, що стіл - це величезна тарілка. На ній половину мають займати страви з різних кольорових овочів. Це можуть бути термічного оброблені - запечені, фаршировані, рагу овочеві, різноманітні запіканки, квашені овочі - помідори, огірки, капуста. Або свіжа нарізка та зелень, яка має протизапальні властивості", - пояснює Оксана Скиталінська.

Другу половину тарілки ділимо навпіл. На ній можуть бути страви з білка. Йдеться про страви з нежирного м'яса, риби, яєць, грибів, бобових і кисломолочні продукти, радить дієтолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки куті можна з'їсти під час різдвяного застілля

"Можна приготувати холодець з нежирного м'яса, поставити на стіл ковбасу з птиці. Взагалі, бажано обмежитись двома стравами з м'яса на столі. А краще поставити щось з риби. Наприклад, оселедець з шматочками лимона. Не забудьте про страви з грибами. Це може бути запіканка, фаршировані гриби", - наголошує лікар.

"Четвертинка столу залишається під круп'яні вироби. Це різноманітна випічка чи хліб з цільнозернового борошна. Забудьте про булку або чіабату. Треба щось таке, де є вміст виcівок і цільного зерна. Додати до столу можна щось із протизапальних продуктів. Це ягоди, желе, плодовоягідна випічка, штруделі", - каже Оксана Скиталінська.

Як підготуватись до застілля

За декілька днів до застілля на Різдво чи Новий рік, почніть вживати легку їжу. Це запечені овочі. Наприклад, гарбуз, буряк, морква. А ще почніть їсти тушковану та квашену капусту.

"Оця ця велика кількість клітковини допоможе очистити кишечник, покращити роботу кишечних бактерій. Тобто їжа буде краще перетравлюватись, буде краща робота печінки", - пояснює дієтолог.

Споживайте більше води

Постійно пийте теплу, ледь гарячкувату воду, підкислену соком лимона. Це допоможе організму позбавитись внутрішніх токсинів від нездорової їжі і не буде закрепів. Дуже корисно пити зелений чай.

"Коли має бути застілля, намагайтесь протягом дня щось їсти. Це може бути якийсь салат чи варене яйце або оладки з кабачків чи гарбуза. Щось легке, не сильно смажене, яке містить багато клітковини", - зауважує Оксана Скиталінська.

Обов'язково на столі має бути щось кисле. Це може бути соус із ягід, квашена капуста чи напій з шипшини. Тоді краще засвоюється м'ясо і воно не дає якихось побічних ефектів.

Незабаром наступлять різдвяно-новорічні свята. А разом із ними — застілля з майонезними салатами та алкоголем. Саме зараз треба подбати про здоров'я своєї печінки і всього організму загалом, щоб він не потрапив під "удар".

У своєму харчуванні варто зробити акцент на продуктах, які корисні для печінки. Почніть пити зелений чай. Він багатий на вітамін P, який необхідний для здорового функціонування печінки та відтоку жовчі. Майже вся добова норма цього мікроелементу міститься в одній чашці гарячого напою.

Зараз ви читаєте новину «Як не "посадити" шлунок під час щедрого застілля: дієтолог розкрила золоте правило здорової тарілки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути