Ексклюзиви
середа, 12 травня 2021 14:22

Як мінімізувати негативний вплив сонячних променів - поради алерголога

Як мінімізувати негативний вплив сонячних променів - поради алерголога
Алергію на сонце можуть посилити деякі антибіотики та протигрибкові препарати. Фото: RF._.studio from Pexels

Пік проявів алергії на сонце припадає на травень. Тоді люди активно вибираються на пікніки та роз'їжджаються у відпустки. Щоб уникнути негативних наслідків або мінімізувати вплив необхідно обмежити перебування на сонці. На деякий час відмовитися від застосування парфумів і дезодорантів. Скорегувати харчування, а також підібрати спеціалізовану косметику.

Про це Gazeta.ua розповіла алерголог Анастасія Левченко.

"Алергічні реакції можуть дати про себе знати не одразу, через 30 хвилин - 6 годин після перебування на сонці. Найчастіше з'являються точкові висипання, що можуть супроводжуватися свербежем і печінням", - сказала Левченко.

Люди з ендокринними захворюваннями, зокрема з порушеною функцією щитовидної залози, в зоні ризику. Алергію на сонце посилюють і деякі антибіотики та протигрибкові препарати, ліки від гіпертонії, аритмії та сечогінні засоби.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Алергія на пилок може перерости в астму

Якщо схильність до алергії висока, не слід засмагати під час найактивнішого сонячного випромінювання - з 12 до 16 години дня. Відпочивати слід у тіні, а на пляжі ховатися від сонячних променів під накриття. Також варто виключити продукти, здатні викликати фотоалергічні реакції. Виникають, коли ультрафіолетове випромінювання хімічно змінює речовину, що опинилася на шкірі, спричинюючи алергічні прояви.

"Не рідко під час відпочинку люди зловживають їжею з високим вмістом гістаміну. Його чимало в морепродуктах, червоному вині. При його надлишку навіть незначна фоточутливість може посилитися. Це вина, цитрусові, риба і ракоподібні, селера, екзотичні фрукти", - додала лікарка.

Радить обмежити використання парфумів, дезодоранту для тіла, лаку для волосся, лікувальних мазей.

"В їхньому складі можуть бути агресивні речовини, які під сонячними променями здатні викликати алергію. Якщо реакція вже сталася, насамперед потрібно промити шкіру чистою водою або милом без барвників та ароматизаторів", - сказала Левченко.

Схильним до алергічних реакцій необхідно мати в аптечці адреналінову ручку. Адже вони можуть проявитися по-різному, зокрема й призвести до анафілактичного шоку.

"Потрібно бути особливо уважним до косметичних засобів, які наносите на шкіру. Багато з них збільшують чутливість до ультрафіолетових променів. Рекомендую перед виходом на сонце не наносити на шкіру нічого, крім SPF-захисту", - сказала лікарка.

Алергічну реакцію можуть викликати безліч компонентів косметики. Частіше за все це так звані ретиноїди. Зокрема не радить у весняно-літній період процедури - пілінги, чистки тощо. Вони роблять шкіру чутливішою до сонця.

"Перше, що потрібно зробити при алергічній реакції на сонце - сховатися в тінь або в дім. Обов'язково прийняти душ і змити все, що було нанесено на шкіру до цього. Пити багато рідини для виведення з організму продуктів метаболізму, через які почалася алергічна реакція. Якщо в найближчі 12-24 години поліпшень немає - звернутися до алерголога", - сказала Левченко.

Вилікувати алергію на цвітіння рослин можливо. Для цього пацієнтові призначають терапію, що триває від трьох до п'яти років. Передбачає ін'єкції під контролем лікаря. Альтернативним варіантом є пігулки чи спрей.

Зараз ви читаєте новину «Як мінімізувати негативний вплив сонячних променів - поради алерголога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути