понеділок, 13 травня 2019 23:28

7 симптомів того, що в раціоні не вистачає жирів

7 симптомів того, що в раціоні не вистачає жирів
Продукти, які є джерелом ненасичених жирів, мають обов'язково входити в раціон харчування. ФОТО: bit.ua

Ненасичені жири є надзвичайно корисними для здоров'я. Нестача їх в організмі негативно позначається не лише на стані окремих органів, але й на загальному самопочутті людини та навіть на настрої.

Ці речовини допомагають утихомирити запальний процес, сприятливо впливають на роботу серцево-судинної системи, стабілізують рівень шкідливого холестерину й концентрацію хорошого, регулюють обмін речовин. Пише видання Rider's Digest.

Особливо багатими на ненасичені жири є різноманітні горіхи, насіння, оливкова й соняшникова олія, авокадо й жирні сорти риби. На нестачу в раціоні таких продуктів може вказувати поява наступних скарг:

1. Постійний голод. За нестачі в раціоні ненасичених жирів відчуття голоду приходить частіше, і для тамування його доводиться з'їдати більше.

2. Марна боротьба із зайвими кілограмами. Відмова від багатих на жири продуктів не вирішить проблему зайвої ваги. Зменшувати слід кількість вуглеводів. Споживання корисних жирів, навпаки, дозволить тамувати голод меншою кількістю їжі й завдяки цьому захистить від переїдання.

3. Хвороблива сухість шкіри. Кожна клітина шкіри огорнута в захисний шар із жиру. Це допомагає попередити зневоднення й пересушування, захищає від шкідливих речовин із навколишнього середовища. Нестача жирів у раціоні може призвести до того, що шкіра стане беззахисною перед негативними факторами. Як наслідок, з'явиться сухість, яка нерідко супроводжується появою мікротріщин. З часом вони можуть свербіти й кровоточити.

4. Брак енергії. 70% енергії організм отримує від жирів. Постійне знесилення може вказувати на нестачу отримуваних протягом дня калорій. У такому випадку вирішити проблему можна збагативши раціон корисними жирами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які запобігають утворенню тромбів

5. Погіршення концентрації уваги. Мозок на 60% складається із жиру. Якщо запас останнього не поповнювати, мозкові функції починають знижуватися.

6. Симптоми гіповітамінозу. Навіть якщо в раціоні є достатня кількість продуктів, багатих на вітаміни A, C, D, E та К, організм може їх недоотримувати. Усе тому, що для повного засвоєння цих речовин необхідні жири. Якщо останніх організму не вистачає, яким би вітамінізованим раціон не був, розвинеться гіповітаміноз. На дефіцит вітаміну А вказуватиме надмірна сухість шкіри й слизової оболонки очей, на нестачу вітаміну С — часті застуди й безпричинна поява синців тощо.

7. Мерзлякуватість. Підшкірний жир необхідний організму для нормальної терморегуляції. Якщо його не вистачає, людина починає мерзнути навіть за нормальної температури повітря.

Харчові добавки, які містять омега-3 жирні кислоти, вживати не варто. Найкращим джерелом цих речовин є продукти харчування. Щоб поповнити в організмі запас омега-3 жирних кислот, достатньо збагатити цими продуктами раціон. Це найкращий спосіб замінити біодобавки.

Зараз ви читаєте новину «7 симптомів того, що в раціоні не вистачає жирів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути