пʼятниця, 08 грудня 2017 23:28

7 найжорстокіших психологічних експериментів, які проводились над людиною

Експерименти над людиною можна проводити не тільки прикладаючи фізичну силу. Не менш дієвими є застосування знань із психології. В цій статті зібрані найжорстокіші та найбезглуздіші психологічні експерименти в історії.

Автор: loyer.com.ua
 

1. Виховання хлопчика як дівчинки (1965-2004)

В результаті невдалої операції 8-місячний Брюс Ремер позбувся статевого члена. Психолог Джон Мані з університету Джона Хопкінса в Балтіморі порекомендував батькам виховувати хлопчика як дівчинку. Так Брюс став Брендою. Все складалося успішно, поки батьки не розповіли хлопчикові правду. Брюс тричі намагався покінчити жити самогубством. Намагаючись все-таки повернутися до нормального життя, він змінив ім'я та одружився. Але після розлучення з дружиною він звів рахунки з життям у 38 років.

2. Придбана безпорадність (1966)

Психологи Марк Селігман і Стів Майер розділили собак на три групи. З першої нічого не відбувалося, собак другої групи били струмом, але удари можна було припинити, натиснувши на важіль, а третій не пощастило найбільше. Їх теж били струмом, але уникнути цього було неможливо.

Коли ж клітки третьої групи відкрили, але жодна з собак навіть не намагалася вийти: вони сприймали страждання як щось вже неминуче.

3. "Жахливий експеримент" (1939)

Венделл Джонсон з університету Айова (США) зі своєю аспіранткою Мері Тюдор в 1939 році розділили 22 дітей-сиріт на дві групи. Одним говорили, що їх мова бездоганна, іншим - що вони жахливо заїкаються. Насправді всі діти розмовляли нормально.

В результаті у більшості дітей другої групи розвинулося заїкання, яке збереглося на все життя.

4. Малюк Альберт (1920)

Два місяці 9-місячному Альберту показували ручного білого пацюка, вату, маску Санта-Клауса з бородою, білого кролика і т.д. Але потім доктор психології Джон Уотсон за спиною дитини почав бити залізним молотом по металевій пластині кожен раз, коли хлопчик торкався до щура.

Так Альберт став боятися не тільки білого щура, але і вати, Санта-Клауса і білого кролика. Фобія закріпилася у нього на все життя.

5. Експерименти Лендіса (1924)

Карін Лендіс з Університету Міннесоти в 1924 році вивчав міміку людини. Лендіс демонстрував своїм студентам щось, що могло викликати сильні емоції: змушував молодих людей нюхати аміак, слухати джаз, дивитися порнографічні фільми і засовувати руки у відра з жабами - і фіксував міміку.

Потім Лендіс наказав студентам відрізати голову щура. Більшість з них погодилися. Ніяких закономірностей в міміці знайти не вдалося, зате Лендіс справедливо уклав, що в групі під впливом авторитету людина здатна на багато що.

6. Дослідження впливу наркотиків на організм (1969)

Групу мавп навчили самостійно вводити собі різні наркотики.

Мавпи, які брали кокаїн, почали страждати від конвульсій і галюцинацій - бідні тварини виривали собі фаланги пальців. Ті, що вживали амфетамін, висмикували з себе всю шерсть, а тварини, які піддавалися одночасного дії кокаїну і морфіну, протягом двох тижнів після початку прийому вмирали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені пояснили, чому люди на дієті стають нервовими

7. Стенфордський тюремний експеримент (1971)

Психолог Філіп Зімбардо створив дуже реалістичну імітацію в'язниці в підвалі факультету психології, а студентів-добровольців (їх було 24) розділив на "ув'язнених" і "наглядачів".

Спочатку студенти розгубилися, але другий день експерименту все розставив на свої місця: повстання "в'язнів" було жорстоко придушене "наглядачами".

Поступово система контролю настільки посилилася, що "в'язнів" не залишали на самоті навіть в туалеті. Коли "ув'язненим" задавали питання, як їх звуть, багато хто з них називали свій номер. "В'язні" настільки вжилися у свої ролі, що почали відчувати себе в'язнями справжньою в'язниці, а студенти, яким дісталася роль "наглядачів", відчули справжні садистські емоції по відношенню до людей, які ще кілька днів тому були для них хорошими друзями.

Досвід був запланований на два тижні, але його припинили достроково з етичних міркувань.

Зараз ви читаєте новину «7 найжорстокіших психологічних експериментів, які проводились над людиною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути