Ексклюзиви
субота, 09 лютого 2019 01:35

13 брудних фактів про людину, які налякають кожного
7

На тілі людини і в його травній системі живуть різні бактерії. Багато які з них корисні і навіть необхідні. Однак часто бактерії завдають людині шкоди.

Більшість хвороботворних бактерій передаються через крапельки слини хворої людини при кашлі та чханні, можуть переноситися за допомогою комах або проникати в рани з брудом, пише infonic.ru

Факти про людину

1. Лише 5 % з нас миють руки правильно

 

Практично всі люди (95 %) недостатньо довго миють руки для того, щоб звільнитися від усіх бактерій. Тільки двоє з трьох користуються милом при митті рук. Більш того, у 10 % людей просто немає звички мити руки.

Відомо, що під час масових епідемій велика кількість людей врятувалися від захворювань саме тому, що вчасно і ретельно мили руки. На мікробів ця процедура "справляє незабутнє враження" - якщо їх помістити на чисту шкіру, вони загинуть протягом 10 хвилин.

2. Задування свічок і кількість бактерій

 

Коли людина задуває свічки на святковому торті, на глазурі збільшується кількість бактерій на 1400 %. Точна їхня кількість залежить лише від того, з яким ентузіазмом людина вирішить задути свічки.

3. Кліщі на обличчі та їх екскременти

На нашому обличчі живе демодекс, кліщ, у якого немає ануса. Після своєї смерті він залишає свої екскременти на нашому обличчі. Такі кліщі бувають різних видів, але дослідження показали, що на обличчях у переважної більшості людей є їх ДНК. Вугровий кліщ демодекс постійно знаходиться на шкірному покриві і відноситься до таких паразитів, який починає свою життєдіяльність, як тільки створюються всі необхідні умови, наприклад, коли ослаблений імунітет.

4. Долари і бактерії з усього нашого організму

В ході досліджень, проведених в Нью-Йорку, доведено, що величезна кількість американських грошових купюр є домом для сотень мікроорганізмів, а на 80 % доларових купюр знайдені сліди кокаїну. Найбрудніші - однодоларові купюри. На цих банкнотах мешкає майже 400 видів небезпечних мікроорганізмів. Найбільше - бактерій, від яких виникають акне, вугрі та інші запалення шкіри, мікроорганізмів з статевих органів, мікробів з порожнини рота і хвороботворних вірусів. Також на грошах живуть спори грибів і збудники практично всіх гельмінтозних захворювань (простіше кажучи, глисти). "Найбрудніші" гроші - бразильські реали: на них знайшли понад три тисячі мікробів.

 

Хвороботворні мікроби живуть на купюрах досить довго - від одного до двох місяців. У паперових грошах багато целюлози, а це для бактерій дуже живильне середовище. На пластикових купюрах (наприклад, австралійських доларах) і металевих монетах мікроорганізмів в рази менше, і життя їх коротке - півтори-два тижні.

У деяких країнах гроші знезаражують озоном та ультрафіолетом. В Японії спеціальний пристрій в банкоматах перед видачею нагріває купюри до двохсот градусів. Цього достатньо, щоб позбутися від бактерій, грибків і плісняви. А от євро можна брати в руки без жодних побоювань: на них мікробів найменше, оскільки купюри захищені особливими антибактеріальними розчинами.

5. Кашель хворої людини

Звичайний кашель хворої на застуду людини містить більше 200 мільйонів окремо взятих частинок вірусу. Додамо, що слина під час кашлю рухається з величезною швидкістю (близько 80 км/г).

6. Фекалії і візки в супермаркеті

 

Доведено, що приблизно 72% всіх візків є переносниками фекальних бактерій. А приблизно половина з них ще й містять кишкову паличку (Escherichia coli).

7. Лише третина співробітників ресторанів миють руки вчасно

В більш, ніж половині всіх ресторанів, з сирими продуктами працівник контактує голими руками, без рукавичок.

8. Небезпека в тренажерному залі

70% бактерій, з якими людина має справу в тренажерному залі, є потенційно небезпечними. В результаті досліджень на обладнанні фітнес-центрів і тренажерних залів, з якими тіло людини постійно контактує, було знайдено "широке мікробне різноманіття".

9. Бактерії всюди

Багато хто вважає сидіння унітазу вкрай небезпечним через наявність на ньому бактерій. Там їх міститься приблизно 320. Тобто 320 КУО - колонієутворюючих одиниць. Для порівняння - велосипед і бігова доріжка в тренажерному залі є осередком для 1,3 мільйона КУО.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 7 компонентів в косметиці, які шкодять шкірі

10. Косметичні пробники і мікроби

 

Аналіз магазинів косметики показав, що пробники косметики просто кишать цвіллю і стафілококком. Тестерами косметики в магазинах щодня користуються сотні різних жінок, і всі пробники збирають хвороботворні бактерії, які містяться на обличчі людини. У пробниках є величезна кількість бактерій і мікроорганізмів, які постійно розмножуються в хороших для цього умовах. Для дослідження експерти аналізували пробники рум'ян, туші для вій, помади, блиску для губ і тіней для повік. Так, цвіль була виявлена ​​у 28 % косметичних пробниках, а стафілокок жив в 48% косметичної продукції.

11. Мухи - це переносники небезпечних бактерій

Кімнатні мухи, як виявилося, є переносниками близько 600 видів різних бактерій, більше половини з яких небезпечні і пов'язані із зараженням крові, пневмонією та гастроентеритом. Кімнатні мухи є переносять 351 вид бактерій, тоді як м'ясні мухи лише 316 типів.

12. Мобільний телефон і бактерії
 

На мобільному телефоні живе в 10 разів більше бактерій, ніж на сидінні туалетного унітазу. Додамо, що не варто сидіти на унітазі з телефоном, так ви зможете захистити себе від появи певних видів мікробів.

13. Комп'ютер і бактерії

На звичайному робочому комп'ютерному столі живуть в 400 разів більше бактерій, ніж на сидінні унітазу. Крім того, комп'ютерна клавіатура і миша теж дуже брудні. Але все одно вони не брудніші за телефон. Він лідер в цьому плані.

Люди народжуються без бактерій і отримують їх протягом декількох перших років життя. Першу "порцію" мікробів немовля отримує при проходженні через родові шляхи матері, якщо ж малюк з'явився на світ за допомогою кесаревого розтину, то він не отримує цієї частки мікроорганізмів, тому у нього може бути підвищений ризик виникнення деяких видів алергії, а також ожиріння. Велика частина мікробіому дитини формується до трьох років - це період інтенсивного розвитку всіх систем організму.

Зараз ви читаєте новину «13 брудних фактів про людину, які налякають кожного». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути