понеділок, 23 червня 2008 18:13

Зубний біль полегшать йод і часник

Про те, що йод гамує зубний біль, 41-річна Ірина Толочко дізналася випадково. Жінка прийшла на консультацію до стоматолога, бо розболівся зуб мудрості.

— Це було десять років тому, — розповідає Ірина Макарівна. — Болів зуб мудрості і я пішла на консультацію в медичний центр "Сирець". Боялася, що то флегнома, це, коли біля зуба мудрості утворюється гнійничок. Його вирізають ззовні, а на шиї залишається шрам.

Приватний стоматолог порадив жінці змазати ясна йодом.

— Я вдома так зробила, й минулося, — усміхається Толочко. — Ми з чоловіком тепер так лікуємо зубний біль і кровоточивість ясен. Але якщо дірка, то йду пломбувати.

Швидко зняти зубний біль допоможуть часник і свіже сало. Киянин Олександр Левченко, 32 роки, торік на відпочинку так гамував біль.

Хворе місце не можна гріти

— Зуб розболівся під вечір, — згадує чоловік. — Певно, я перекупався, трохи змерз, і він заболів. Із таблеток був лише анальгін — не допомагав. Тоді дружина згадала бабусин метод. Треба розрізати часник навпіл і прикласти до зап"ястя. Якщо болить зуб зліва, то треба прибинтовувати часник до правого. А перед тим потрібно змазати місце олією, інакше може бути опік. Так само слід прикладати на десну шматок свіжого сала. І справді, за хвилин 20 біль минувся. А як повернувся, пішов до стоматолога. Виявилося, що в мене просіла пломба.

Стоматологи кажуть: народні методи допоможуть як швидка терапія, коли до лікарні далеко. Однак зловживати ними не варто, бо тривалий зубний біль свідчить про запалення.

— Біль від карієсу нетривкий і ситуативний — на холодне, гаряче, солодке, — пояснює Олена Легеза, 30 років, лікар столичної стоматологічної поліклініки в Дніпровському районі. — Якщо людина не спить ніч, це запалення. Спочатку нерва, потім  переходить на кістку — пародонтит. І врешті, виникає флюс, збирається гній. Тут уже без наркозу не вилікуєш.

Людям, які вирушають у дорогу, лікарка радить брати із собою знеболювальне: анальгін, спазмалгон, кетанов. І в жодному разі не гріти хворе місце.

— Ніяких компресів. Навіть полоскання мають бути кімнатної температури. Найкраще взяти ложку соди на склянку води. Робити їх треба шість-вісім разів на день. І обов"язково покажіться лікареві в найближчому населеному пункті. Якщо треба, він відкриє зуб, покладе ліки, а долікуєтеся вже вдома.

Яблука очищають зубну емаль


Зуби жовтіють од надміру кави, чаю і напоїв із барвниками, куріння, а також від неправильного чищення. Аби зняти наліт, стоматологи роблять механічну або хімічну чистку. Киянка Ольга Матко, 35 років, має власний рецепт.
— Нам його розповіла вчителька біології у школі, — усміхається жінка. — Треба взяти в рівних пропорціях соду — вона полірує, сіль — знімає камені, а також зубний порошок. Його беремо для смаку та свіжого подиху. Суміш ретельно перемішуємо і наносимо після чистки зубів. Трохи тремо зубною щіткою і за кілька хвилин полощемо рот теплою водою.
За словами Ольги, щоб зуби були білими, вистачає однієї процедури на тиждень. Радить брати м"ятний зубний порошок, його продають в аптеках.
Стоматологи проти поєднання соди й солі. Застерігають, що вони можуть порушити баланс ротової порожнини — зроблять її середовище надто кислим.
— У багатьох продуктах є барвники, саме тому зуби темнішають, — пояснює Рафік Камалов, 56 років, головний стоматолог Збройних сил України. — І ще одна проблема — люди їдять мало твердих овочів та фруктів. Яблука, морква, буряк допомагають почистити емаль.

Зараз ви читаєте новину «Зубний біль полегшать йод і часник». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути